NEMA SAGLASNOSTI

Ovo su odluke o kojima se Vijeće ministara BiH nije moglo dogovoriti

Nije usvojen prijedlog odluke o uspostavljanju Grupe za socioekonomske odgovore na epidemiju Covid-19

Vanredno zasjedanje Vijeća ministara BiH. Avaz

Piše: Avaz.ba

30.4.2020

Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici nije uspjelo postići saglasnost o dvije tačke dnevnog reda. Prema riječima predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, nije usvojen prijedlog odluke o uspostavljanju Grupe za socioekonomske odgovore na epidemiju Covid-19.

Riječ je o grupi koju su trebali da čine predsjedavajući Vijeća ministara, članovi Fiskalnog vijeća BiH, premijeri entiteta, sva tri ministra finansija, državni ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH. Na čelu tog odbora je guverner Centralne banke, a čine ga još direktori agencija za bankarstvo FBiH i RS i direktor Agencije za osiguranje. 

- Prijedlog o ovoj radnoj grupi došao je od predstavnika međunarodne zajednice koji su, zajedno s nama, pokušali da formiraju grupu koja će koordinirati zajedničke mjere koje će biti neophodno realizirati u narednom periodu, jer će borba protiv koronavirusa, očigledno, veoma dugo trajati – naveo je Tegeltija.

On je naveo da je do jučerašnjeg dana postojala saglasnost o ovom pitanju, jer je ona postignuta na nivou političkih lidera koji čine većinu u Vijeću ministara uz prisustvo ambasadora EU i SAD.

- Ministrica Turković i ministar Radončić glasali su na današnjoj sjednici protiv ove odluke i mi ovu odluku nemamo. Ministar Radončić glasao je protiv zato što je želio da ne bude član ove grupe, jer je smatrao da joj, po prirodi posla, ne pripada, a ministrica Turković je bez obrazloženja glasala protiv odluke. Žao mi je što smo to uradili, mislim da nam ta je koordinacija u ovom trenutku poprilično loša – dodao je Tegeltija.


Sjednica Vijeća ministara BiH. Avaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao  je kako je razočaran činjenicom da danas nisu uspjeli donijeti odluku o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih lica, koja su trebala da se podijele po istim principima kao i sredstva međunarodnih donatora.

- Radi se o relativno malom iznosu finansijskih sredstava, ukupnog iznosa od 484.000 KM. Brčko distriktu je pripalo 7.400 KM. Žao mi je što to nismo raspodijelili, nije postignuta saglasnost ministara iz reda bošnjačkog naroda. Moj stav je, to sam iznio na sjednici Vijeća ministara, ukoliko do sljedeće sjednice ne podijelimo ova sredstava, da ću pozvati donatore da zatraže povrat svojih sredstava i da ih oni sami raspodijele, jer je očigledno da mi novac, ako nam ga neko da, držimo na računima, umjesto da ga dostavimo onima kojima je najpotrebniji – rekao je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.