SASTANCI

Mora: Pitanje vremena kada će zemlje zapadnog Balkana postati članice EU

Razgovaralo se i o odgođenom sastanku političkih direktora zemalja zapadnog Balkana, koji je bio planiran u aprilu ove godine u Sarajevu

U fokusu razgovora bili su borba protiv pandemije. MVP BiH

Piše: A. J. / Avaz.ba

12.5.2020

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 12. maja 2020. godine videokonferenciju sa zamjenikom generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove i političkim direktorom Enrikeom Morom (Enrique).

U fokusu razgovora bili su borba protiv pandemije COVID-19 te rezimiranje Samita EU – Zapadni Balkan, koji je prošle sedmice održan u Zagrebu.

Sagovornici su se saglasili kako je Samit u Zagrebu, i pored toga što je zbog pandemije COVID-19 održan putem videolinka, potvrdio daljnju predanost Evropske unije zapadnom Balkanu. Mora je naglasio da je pitanje vremena kada će zemlje zapadnog Balkana postati članice EU.



Bilo je riječi i o aktivnostima na evropskom putu BiH. MVP BiH

Izražena su očekivanja da će se u narednom periodu usvojiti višegodišnji budžetski  okvir EU te da će izdvajanjem planiranih sredstava EU za zapadni Balkan potvrditi politički, ekonomski i sigurnosni prioritet koji regija predstavlja za EU.

Razgovaralo se i o odgođenom sastanku političkih direktora zemalja zapadnog Balkana, koji je bio planiran u aprilu ove godine u Sarajevu. Zaključeno je da će se skup održati u BiH čim to dopuste epidemiološki uvjeti.

Tokom videokonferencije bilo je riječi i o aktivnostima na evropskom putu BiH, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na izbore u Mostaru te ukupnoj saradnji među zemljama regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.