MOSTAR

Odgojni centar za maloljetnike tek dogodine

Sredstva namijenjena za osnivanje preusmjerena na druge pozicije

Utvrđena je obaveza za osnivanje kantonalne ustanove. Ilustracija

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

24.5.2020

Dok u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Orašju postoje brojne ustanove u kojima maloljetnici u sukobu sa zakonom izvršavaju sankcije institucionalnog karaktera, na području Hercegovine i Mostara ne postoji nijedan objekt za maloljetne prijestupnike. 

Priča o uspostavi odgojnog centra namijenjenog maloljetnicima u krivičnom postupku u Mostaru datira već godinama, a konačno su se koncem sedmice usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti stekli za to neophodni preduvjeti. 

Kako nam je potvrđeno iz Skupštine Hercegovačko - neretvanskog kantona, ovim zakonskim rješenjem utvrđena je obaveza za osnivanje kantonalne ustanove „Odgojni centar“. 

Također, rečeno nam je, propisana je djelatnost „Odgojnog centra“, organizacijske jedinice, kao i mogućnost formiranja prihvatne stanice s ciljem izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojni centar.

No, sudeći po svemu, ova ustanova s radom bi mogla početi tek naredne godine, s obzirom na to da su sredstva namijenjena za njeno osnivanje u iznosu od 150.000 KM, zbog situacije s koronavirusom, preusmjerena na druge pozicije.

Osim toga, u narednom periodu je neophodno donijeti odluku o osnivačkim pravima i svu drugu neophodnu dokumentaciju. Prostor za budući Centar, kako se do sada iznosilo, trebao bi osigurati Grad Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.