TRAJNO SJEĆANJE

Fotografijama i videomaterijalima obilježen Dan šehida na području općine Maglaj

Šehidska krv prolivena zarad onoga što mi danas imamo, naglasio je Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova

Dan šehida obilježen dostojanstveno. Avaz

Piše: N. Br. / Avaz.ba

25.5.2020

Dan šehida na prigodan način obilježen je i na području općine Maglaj. U mjesnoj zajednici Kosova, jednoj od najvećih u općini, na sve poginule borce - šehide i civilne žrtve rata ovoga kraja prisjetili su se postavkom slika i prikazivanjem videomaterijala o žrtvama agresije s ovog područja.

Sjećanje na poginule borce i civilne žrtve. Avaz

Postavku čine 24 fotografije poginulih boraca te šest fotografija civilnih žrtava rata. Među fotografijama je i ona Naide Rahmanović, koja je imala samo dvije godine kada je smrtno stradala u jednom neprijateljskom granatiranju, ali i fotografije Adisa Mešića, kojem je posthumno dodijeljeno priznanje „Zlatni ljiljan“, te Mufida Sejmenovića, dobitnika priznanja „Zlatna policijska značka“.

Ovo je još jedan od projekata koji su osmišljeni i realizirani s ciljem da se od zaborava sačuvaju oni koji su dali svoje živote u periodu 1992.-1995. godine za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine.

Čuvanje od zaborava. Avaz

- U kalendar svojih aktivnosti Mjesna zajednica Kosova uvrstila je i ovaj značajni datum, kao vid podsjećanja nas živih na ono što nikada i nikako ne bismo smjeli dopustiti da padne u zaborav, a to je šehidska krv prolivena zarad onoga što mi danas imamo - naglasio je Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova.

Izložene 24 fotografije. Avaz

- Svi se mi danas sjećamo naših poginulih boraca i civilnih žrtava rata, naših šehida. U ime Medžlisa IZ zajednice Maglaj zahvaljujem MZ Kosova na ovom vrijednom projektu - istakao je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

Trajna obaveza sjećanja. Avaz

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, posebno je naglasio trajnu obavezu sjećanja na sve ona koji su dali svoje živote tokom godina agresije.

- Teško je razumjeti koji je to zločinački um koji može ubiti dijete od dvije godine. To se ne može ni razumjeti, a pogotovo se ne može oprostiti. Moramo se sjećati svih naših žrtava, vojnih i civilnih, koji su svoje živote ugradili u temelje naše Bosne i Hercegovine, a koju moramo svi zajedno graditi da bude jača i bolja za sve naše građane. Mi rezervne domovine nemamo - poručio je načelnik Mahmutagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.