SAZNAJEMO

Aerodrom Sarajevo pred kolapsom zbog pandemije, gubitak od 13 miliona KM

Broj putnika u martu u odnosu na isti period lani manji za 58 posto, a plaće uposlenicima umanjene za 30 posto, sve je manje letova

Gubici veliki, putnika sve manje. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

18.6.2020

Uprava Aerodroma Sarajevo poslala je jučer dopis Vladi Federacije BiH u kojem je obavještava da je pandemija koronavirusa ostavila veliki trag na poslovanje ove državne kompanije. 

Pad prihoda

U dopisu se, kako nam je potvrđeno iz Vlade FBiH, navodi da do kraja godine očekuju gubitak od 13,3 miliona KM, a da je u prvih pet mjeseci gubitak već pet miliona maraka.

Samo su rashodi do kraja godine planirani u iznosu većem od 32 miliona maraka, navedeno je u dopisu ministru prometa Denisu Lasiću. Ova firma očekuje pad prihoda i u naredne tri godine.


Faksimil dopisa koji je poslan Vladi FBiH. Avaz

Kako saznajemo, Uprava od Vlade traži hitan sastanak kako bi im se pomoglo da premoste novonastale probleme uzrokovane koronavirusom.

- Samo broj aviooperacija u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine pao je za 47 posto, kao i broj putnika za čak 58 posto - navodi se u dopisu Uprave.

Istaknuto je da su se odlučili za određene uštede kako bi se ekonomski održalo poslovanje, a to je, prije svega, racionalizacija troškova.


Nema investicija

Uprava je Vladu FBiH, također, obavijestila da su smanjili plaće uposlenicima za 30 posto i reducirali nabavke, odnosno nove investicije u iznosu od 18,8 miliona maraka.

Saznajemo da će, kako stvari stoje, a s obzirom na to da je uposleno više od 500 radnika, najvjerovatnije biti i otpuštanja. No, ono što je vrlo važno, ova firma nema nikakvih dugovanja.


Pomoć aviokompanijama

Naglašeno je da od Vlade Federacije, kao stopostotnog vlasnika, očekuju ozbiljnu i bespovratnu finansijsku pomoć. 

Također, očekuju i različite vrste poticajnih mjera i za aviokompanije kako bi iz vanredne situacije izašle bez nepopravljivih posljedica te da bi se koliko-toliko vratile u redovne tokove poslovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.