NAKON SMJENE KOMESARA ADEMA LAKOVIĆA

Sindikat policije: Uprava policije BPK postepeno se stavlja pod političku kontrolu

Piso uputili medijima, OHR-u, OSCE-u i Ambasadi SAD u BiH

Sindikat policije: Rezultati rada za 2019.godinu bolji nego u 2018.. Arhiv

Piše: Al. B. / Avaz.ba

23.6.2020

Nakon što je Vlada BPK Goražde jučer usvojila odluku o smjeni policijskog komesara Adema Lakovića, reagirao je Sindikat policije BPK. U pismu upućenom medijima, te OHR-u, OSCE-u i Ambasadi SAD u BiH, iz Sindikata podsjećaju da su i ranije pokušavali ukazati na namjere određenih političkih struktura u BPK da Upravu policije MUP-a BPK Goražde stave pod političku kontrolu.  

- Sve je krenulo sa nezakonitim izborom novog Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara sredinom 2019. godine, a da pri tom nije istekao mandat članovima regularno izabranog Nezavisnog policijskog odbora. Na gore navedeno reagovale su i ukazale i ambasade zapadnih zemalja kao i relevante međunarodne institucije u našoj zemlji. Da je novi Nezavisni odbor nezakonito izabran, potvrđuje i presuda Općinskog suda u Goraždu iz aprila 2020. godine – navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata podsjećaju da je novi saziv Nezavisnog odbora pozitivno ocijenio rad Uprave policije i policijskog komesara za posljednja tri mjeseca 2019. godine, a potom dao negativnu godišnju ocjenu komesaru.  

- Napominjemo da su, prema svim pokazateljima kojima se mjeri učinkovitost i rad Uprave policije MUP-a BPK Goražde, rezultati rada za 2019.godinu bolji nego u 2018. godini za koju je usvojen izvještaj o radu Uprave policije – ističu iz Sindikata policije.


Sindikat: Isključeni su i iz procesa donošenja novog Zakona. Arhiv

Razloge za ovakvu odluku nikada nisu uspjeli saznati, jer im je iz Nezavisnog odbora odgovoreno da ovaj organ izvještaje o svom radu podnosi samo Skupštini BPK.

- Dok druge vlade u BiH u vrijeme COVID-19 hvale i nagrađuju rad i požrtvovanost policijskih službenika, Vlada BPK Goražde prihvata odluke Nezavisnog odbora o neusvajanju izvještaja o radu Uprave policije MUP-a BPK Goražde i policijskog komesara. Također, dok su druge vlade na svim razinama vlasti u BiH povećale plate policijskim službenicima, rade na popunjavanju upražnjenih pozicija policijskih službenika, opremaju i usavršavaju uslove rada, Vlada BPK-a Goražde radi suprotno što u konačnici vodi totalnoj politizaciji Uprave policije MUP-a BPK Goražde – saopćavaju iz Sindikata policije BPK Goražde.

Upored sa odlukama o smjeni komesara, Uprava policije i Sindikat policije isključeni su i iz procesa donošenja novog Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde, “što dovoljno pokazuje na sve veće uplitanje politike u rad policijskih službenika”.

Zbog odluka vezanih za imenovanje Nezavisnog odbora i smjenu policijskog komesara vlasti u BPK Goražde ranije su, u zajedničkom pismu, upozoravali visoki predstavnik Valentin Incko i američki ambasador u BiH, Erik Nelson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.