KOMENTAR DANA

Ujdurma oko budžeta

Sve je opet na čekanju, pitanje je kada će i hoće li izbori ove godine biti i održani i kome to odgovara

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

22.7.2020

Iako se jučerašnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH čekala k’o ozeb’o sunce, a 21. juli proglašavan danom D, jer bi konačno usvajanje budžeta značilo i održavanje lokalnih izbora, to se nije desilo. Istina, budžet je usvojen, ali sada mora biti usaglašen.

Bolji poznavaoci prilika u zemlji rekli bi - i očekivano, i ništa slučajno.

Sve je, tako, opet na čekanju. Nema ni konačne odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Neće je ni biti barem još sedam dana, jer tekst zakona o državnom budžetu koji je dobio podršku delegata mora ići u fazu usaglašavanja kako bi bio usvojen na oba doma Parlamenta BiH.

Ali, sve to iziskuje novo vrijeme. Morat će biti održana još najmanje po jedna sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH kako bi budžet bio usvojen. Sada se čeka i formiranje zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta usvojenog ranije u Predstavničkom domu i teksta usvojenog sada na Domu naroda…

No, vrijeme curi. Sve ga je manje. Odavno je to svima jasno, pa i čelnicima Centralne izborne komisije. Ono što je obećano međunarodnim partnerima, da će budžet biti usvojen do 21. jula, nije ispoštovano.

Ali, OHR, EU, Ambasada SAD u Sarajevu navikli su na razočarenja, baš kao i građani. Vlast daje obećanja, ali ih ne provodi u djela. Tako je već godinama.

Ujdurma oko budžeta, hoće li ga ili neće biti, samo je otvorila nove vidike. Očito nekima nije u interesu da se on usvoji i objavi u “Službenom listu BiH”, kako bi se izbori održali. Sve vodi ka tome da se prebace u narednu godinu.

Na ovaj način želi se suspendirati demokratija, a valjda će to birači, ako izbora i bude, znati prepoznati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.