S obzirom na predstojeće bajramske praznike i epidemiološku situaciju iz Agencije za sigurnost hrane savjetuju na dosatni oprezu kako pri samom klanju tako i pri rukovanju sa mesom i skladištenjem.
Direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić navod da s obzirom na meteorološke prilike koje su karakteristične za ovo doba godine, potreban je poseban oprez pri pristupanju sa hranom.
- Preporučujemo da pri nabavci životinja namjenjenih za klanje se vodi računa o zdravstvenom stanju životinje, što se potvrđuje odgovarajućom dokumentaciom, odnosno vetererinarskom službom. Potrebno je osigurati odgovarajuće higijensko- sanitarne uslove u objektima u kojima će se vrše priprema, hlađenje i skladištenje kurbanskog mesa.Klaonice i pojedinci koji se bave organiziranim klanjem moraju adekvatno pripremiti, odnosno očistiti i dezinficirati prostoriju namjenjenu za klanje, kao i svu ostalu opremu i materijale koji će se koristiti, također je potrebno osigurati odgovarajuće uslove u pogledu temparaturnog režima u objektima u kojima se vrši priprema i hlađenje mesa tokom čuvanja- kaže Hajrić
On dodaje da u skladu sa mišljenjem Evropske agencije za sigurnost hrane do sada nema dokaza da je hrana izvor ili put prijenosa virusa koji je uzrokovan pandemijom COVID-19 .