SAVJETI

Preporuke Agencije za sigurnost hrane u vezi klanja kurbana

Potrebno je osigurati odgovarajuće higijensko- sanitarne uslove u objektima u kojima će se vrše priprema, hlađenje i skladištenje mesa

Epidemiološka situacija nalaže dodatni oprez. ARHIV

Piše: A. F. / Avaz.ba

27.7.2020

S obzirom na predstojeće bajramske praznike i epidemiološku situaciju  iz Agencije za sigurnost  hrane savjetuju na dosatni oprezu kako pri samom klanju tako i pri rukovanju sa mesom i skladištenjem.

Direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić navod da s obzirom na meteorološke prilike koje su karakteristične za ovo doba godine, potreban je poseban oprez pri pristupanju sa hranom.

- Preporučujemo da pri nabavci životinja namjenjenih za klanje se vodi računa o zdravstvenom stanju životinje, što se potvrđuje odgovarajućom dokumentaciom, odnosno vetererinarskom službom. Potrebno je osigurati odgovarajuće higijensko- sanitarne uslove u objektima u kojima će se vrše priprema, hlađenje i skladištenje kurbanskog mesa.Klaonice i pojedinci koji se bave organiziranim klanjem moraju adekvatno pripremiti, odnosno očistiti i dezinficirati prostoriju namjenjenu za klanje, kao i svu ostalu opremu i materijale koji će se koristiti, također je potrebno osigurati odgovarajuće uslove u pogledu temparaturnog režima u objektima u kojima se vrši priprema i hlađenje mesa tokom čuvanja- kaže Hajrić

On dodaje da u skladu sa mišljenjem Evropske agencije za sigurnost hrane do sada nema dokaza da je hrana izvor ili put prijenosa virusa koji je uzrokovan pandemijom COVID-19 .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.