ISTRAŽUJEMO

Lejk je napisao Klintonu: Morat ćemo ta tri predsjednika dovesti za sto

Šta je glavni Klintonov savjetnik napisao američkom predsjedniku

Klinton sa saradnicima uoči početka pregovora u Dejtonu. Arhiv

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

23.9.2020

Morat ćemo, ipak, pozvati tri balkanska predsjednika na međunarodnu konferenciju, gdje bi riješiti preostala sporna pitanja, napisao je na današnji dan prije tačno 25 godina Entoni Lejk (Antony Lake), ključni politički savjetnik Bila Klintona (Bill Clinton), obraćajući se direktno američkom predsjedniku.

Lejk je, kao šef nacionalne sigurnosti, bio glavna Klintonova veza s pregovaračima, koji su već nekoliko sedmica pripremali teren za dejtonske pregovore koji će, na koncu, donijeti i mir u Bosni i Hercegovini.

Šatl-diplomatija

Ali malo je poznato da je baš na današnji dan Lejk, pripremajući Klintona za sastanak o situaciji u Bosni, zaključio kako je „šatl-diplomatija“ iscrpljena te da će biti neophodno predsjednike BiH, Srbije i Hrvatske okupiti na jedno mjesto.

- Bit će vjerovatno neophodno da organiziramo međunarodnu konferenciju, moguće već sredinom oktobra.

To bi otvorilo prostor za samit na kojem bi potpisali sporazum.

Nismo još odlučili da bi tu konferenciju trebalo napraviti u Evropi ili u Sjedinjenim Američkim Državama - napisao je Lejk u dokumentu Bijele kuće s kojeg je ranije skinuta oznaka „tajno“.

Faksimil dokumenta: Amerikancima bilo izuzetno važno da ne dođe do podjele države. Faksimil

Lejk upoznaje Klintona s tokom pregovora koji su doveli do Mirovnog sporazuma i ističe da su brojne glavne tačke već dogovorene, poput „rotirajućeg predsjedništva i parlamenta“, te ističe da je ključna pozicija SAD da neće biti podjele Bosne i Hercegovine.

- Najosjetljivije pitanje će biti status Sarajeva, za koje Bosanci traže da ostane jedinstven grad pod kontrolom Federacije - ističe Lejk.


Faktički, dokument otkriva da je na današnji dan krenula priprema za finalni set pregovora i konačni dogovor u vojnoj bazi ''Wright Patterson'' 21. novembra 1995. godine.

Vojska na terenu

Amerikanci su već sredinom septembra planirali NATO vojnu operaciju na terenu koja će osigurati primjenu Mirovnog sporazuma, ali Lejk 23. septembra navodi da nisu znali koliko će vojnika poslati sve dok ne budu znali detalje i mape Mirovnog sporazuma.

Ključno pitanje je i danas aktuelno

Ključno pitanje koje Lejk postavlja i predlaže Klintonu za sastanak s glavnim pregovaračima, među kojima je lider bio pokojni Ričard Holbruke (Richard Holbrooke), glasi:

- Hoće li ovi unaprijed dogovoreni principi stvoriti efektivnu centralnu vladu i spriječiti i formalnu podjelu države?

Čini se da je i danas, 25 godina poslije, ovo aktuelno pitanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.