VSTV

Izbor glavnog federalnog tužioca odgođen za 60 dana

Mjesto glavnog federalnog tužioca upražnjeno je još od 2018. godine, a ovu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obnaša Tihomir Jurko

U Sarajevu sjednica VSTV-a. Arhiv

G. M. / Srna

23.10.2020

Izbor glavnog federalnog tužioca, koji je bio predviđen dnevnim redom današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, odgođen je za 60 dana.

Ovo je odlučeno na sjednici VSTS-a nakon provedene rasprave.

Prethodno je saopćeno da je na rang listi kandidata za glavnog federalnog tužioca prvi Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi Dubravko Čampara sa 132,1, a treći Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Mjesto glavnog federalnog tužioca upražnjeno je još od 2018. godine, a ovu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obnaša Tihomir Jurko.

On je imenovan za vršioca dužnosti glavnog federalnog tužioca na sjednici VSTV-a u novembru 2018. godine, jer je tadašnji glavni tužilac Zdravko Knežević otišao u penziju.

Obaveza poštivanja Ustava

Konkurs za glavnog federalnog tužioca zatvoren je 1. septembra, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, među kojima i Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko, za kojeg se govorilo da ima najveće šanse. U međuvremenu, Marković je otišao u penziju, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija - premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i glavni federalni tužilac, najviše mogu popuniti dvije iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Nakon raspisivanja konkursa, zaključeno je da će se sa procedurom izbora glavnog tužioca sačekati do izbora zakonodavne i izvršne vlasti. Međutim, u međuvremenu je došlo do izbora predsjedavajućeg Doma naroda FBiH i predsjednika Ustavnog suda FBiH, oboje iz reda hrvatskog naroda.

S obzirom da na poziciju glavnog tužioca, u skladu sa odredbama Ustava, ne može biti imenovan pripadnik iz reda hrvatskog naroda, vršilac dužnosti glavnog tužioca je povukao svoju kandidaturu, jer bi njegovo dalje učešće bilo protivustavno i kosilo bi se sa pravilima integriteta. Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je situacija vrlo neuobičajena i da se do sada nije desila.

On kaže da mu je prihvatljiva ideja Podvijeća, koje je predložilo da se izbor odgodi na 60 dana.

- Nije zgoreg tražiti mišljenja relevantnih institucija, odnosno Ustavnog suda FBiH i ne vidim zašto to pravo ne bismo iskoristili u procesu opredjeljivanja u ovoj tački dnevnog reda - rekao je Tegeltija.

Distribucija ključnih nadležnosti

On kaže da je problem u tome što su se izbori desili 2018. godine, a federalna Vlada još nije formirana, ali su aktuelna Vladu i premijer FBiH u punom kapacitetu bez ograničenja.

- Došli smo u fazu u kojoj trebamo da donesemo odluku kako dalje nastaviti ovu proceduru i zato mi je razumiljiv prijedlog Podvijeća. Ustavni sud FBiH je za mene relevantna adresa za ovo pitanje. To je domaća institucija koja se bavi ovom problematikom - istakao je Tegeltija.

Član VSTS-a Goran Nezirović rekao je da izbor glavnog federalnog tužioca pokreće pitanje primjene ustavne odredbe o distribuciji ključnih nadležnosti u FBiH.

- Ova odredba je u Ustav FBiH unesena amandmanom visokog predstavnika i zbog toga je za njeno tumačenje nadležan visoki prestavnik. To je moje mišljenje - rekao je Nezirović.

Tegeltija je predložio da se uputi pismo Ustavnom sudu FBiH i u kancelariju visokog predstavnika.

- Za dva mjeseca ćemo imati sliku. Slažem se sa tezom da je ova situacija sa vršiocem dužnosti glavnog federalnog tužioca Tihomira Jurka dalje neodrživa - rekao je Tegeltija.

VSTS je usvojio zaključak da će zatražiti tumačenje od Ustavnog suda FBiH i uputiti pismo kancelariji visokog predstavnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.