IZBORI U MOSTARU

Guzin: Izaći na izbore i uticati na odluke da Mostar postane grad po mjeri svih stanovnika

Potrebna je politička volja, potrebno je da i druge stranke koje budu u Gradskom vijeću imaju namjeru da zajedno pokrenemo ovaj grad, rekao je nosilac zajedničke liste probosanskih snaga za Gradsko vijeće Grada Mostara dr. Zlatko Guzin

Zlatko Guzin. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

16.12.2020

U Mostaru će u nedjelju, nakon 12 godina, biti održani lokalni izbori za Gradsko vijeće. Nosilac zajedničke liste probosanskih snaga za Gradsko vijeće Grada Mostara dr. Zlatko Guzin, istakao je važnost ispunjavanja građanske obaveze i pozvao građane Mostara da glasaju kako bi doprinijeli promjenama koje su neophodne. 

Guzin je u intervjuu za Anadoliju kazao kako je prošlo 12 godina bez izbora, a osam bez Gradskog vijeća.

Izgubljeno osam godina

- Nepostojanje samog Gradskog vijeća je dovelo Mostar u jednu pat-poziciju, gdje su stvari praktično bile zaleđene, jednostavno se nisu mogle donositi odluke koje su bile neophodne za normalno funkcionisanje grada, kao i pravljenje bilo kakvih planova za budućnost. Tako da smatram da je to izgubljenih najmanje osam godina za koje je Mostar mogao napraviti velike stvari - smatra Guzin. 

Upitan za značaj zajedničkog nastupa probosanskih snaga na izborima u Mostaru, Guzin je kazao kako je to i prihvatio zato što je primijetio da je jedna grupa stranaka, različitih političkih profila i opredjeljenja sve parcijalne interese stavila u funkciju opšteg cilja – borbe za jedinstveni i demokratski Mostar, grad za sve njegove ljude.

- Tako da sam prihvatio da budem nosilac ove zajedničke liste i to mnogo znači jer samostalan i rascjepkan izlazak na izbore jednostavno ne bi polučio rezultat da bismo imali šansu da budemo relevantna politička struktura prilikom odlučivanja u Gradskom vijeću i također pri odluci za kandidovanje gradonačelnika Grada Mostara”, rekao je Guzin.

Dodao je kako je politička artikulacija bilo koga demokratsko pravo i da je to način na koji su predstavnici stranaka iz Republike Srpske nastupili, što je njihovo demokratsko pravo, a ostaje da se vidi kako će to završiti na izborima.

Upitan da li bi novi gradonačelnik Mostara, kao Bošnjak, mogao dati novi zamah gradu na Neretvi, posebno kada je u pitanju prezentovanje grada kao multietničke sredine, Guzin je kazao kako je osnovna politika i poruka koalicije da se “zalažu za jedan grad, multietnički, otvoreni grad za sve njegove građane bez obzira na nacionalnu pripadnost i bilo koje drugo opredjeljenje”.

- Mislim da nas to razlikuje od pojedinih blokova i grupa stranaka koje insistiraju na nekim ekskluzivnim pravima, ekskluzivnosti grada samo za jednu nacionalnu grupu, odnosno narod. Smatramo da to nije realno, niti je to demokratski i nadamo se da ćemo uspjeti da Mostar napokon prodiše punim plućima i postane grad za sve njegove stanovnike - rekao je Guzin.

Za Anadoliju je govorio i o brojnim problemima s kojima je Mostar suočen, a među kojima su veliki broj porušenih objekata u središtu grada, neriješena komunalna infrastruktura i odlagališta otpada, nedostatak kapitalnih projekata i manje stranih investicija.

Ističe kako su svi ti problemi uzrokovani nepostojanjem Gradskog vijeća. Pojasnio je kako je imao razgovor s ljudima iz struke te da je uvidio kako je postojao i da i dalje postoji veliki broj projekata koji čekaju na realizaciju.

- Izgubili smo mnogo vremena, zato je potrebno novo Gradsko vijeće. Čim se formira, treba zaboraviti sve beskorisne političke borbe, beskorisna prepucavanja i da se prione poslu, jer ove teme koje možemo nazvati akutne, kao što su komunalna i saobraćajna infrastruktura, bespravna gradnja, nemogućnost investiranja, nemogućnost donošenja odluka da bismo krenuli s investiranjem u gradu Mostaru i sve te stvari ćemo staviti na dnevni red. Potrebna je politička volja, potrebno je da i druge stranke koje budu u Gradskom vijeću imaju namjeru da zajedno pokrenemo ovaj grad - rekao je Guzin.

Dodao je kako je nemoguće da nekome odgovara nastavak ovakvog stanja makar i kratkoročno, a ne čak dugoročno.

Mostar turističko središte BiH

Osvrnuo se i na činjenicu da je Mostar u BiH, regionu i cijelom svijetu prepoznat kao mjesto bogate kulturno-historijske baštine, vjerske raznolikosti i turizma.  

- Mostar se zadnjih godina profilisao kao turističko središte BiH, pa možemo reći i šire regije. Vrlo je popularna turistička destinacija jer ima mnoštvo kulturnih, vjerskih objekata, prirodnih ljepota”, kazao je Guzin.

Govorio je i o projektima koje namjeravaju realizirati u tom pogledu.

- U našem programu kojeg smo predstavili, predviđamo osnivanje posebne službe na nivou grada Mostara i ljudi u toj službi će koordinirati sa turističkim agencijama, turističkim radnicima, zanatlijama, vlasnicima restorana, poduzetnicima, potencijalnim investitorima da turizam podignemo na najveći mogući nivo jer potencijali su ogromni, više nego ogromni - smatra Guzin.

Navodi i kako pandemija, pored ogromnog zdravstvenog predstavlja i ekonomski problem, a turizam je zasigurno jedna od najpogođenijih grana.

- Gradsko vijeće i viši nivoi vlasti će morati pomoći turističkim radnicima i za to ćemo se zalagati, da im se koliko-toliko ublaže posljedice krize koju je uzrokovala pandemija, a nakon što prođe pandemija, krenuti ubrzano u razvoj i napredak našeg turizma - rekao je Guzin.

Uzimajući u obzir i da je Guzin ljekar, razgovarano je o načinima na koje treba urediti zdravstvenu zaštitu u Mostaru kako bi građani dobili što efikasniju i bolju uslugu.

Zavidna saradnja zdravstvenih ustanova

Naveo je kako su u toku pandemije, zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici u Mostaru pokazali veliku odgovornost te su sve zdravstvene ustanove uspostavile zavidnu saradnju. Guzin pojašnjava kako su vrlo koordinirani i misli da su dobro odgovorili na izazov.  

- Mostar je možda bio najteže pogođen pandemijom, s obzirom na broj stanovnika. Saradnja zdravstvenih ustanova i zajednički rad primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, domova zdravlja i bolnica je bio na vrlo visokom nivou”, pojasnio je Guzin.

Podsjetio je kako na nivou grada Mostara, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, postoji samo primarna zdravstvena zaštita.

- Imamo dva Doma zdravlja, oni već imaju vrlo otvorenu i korektnu saradnju. A, grad je tu da im pomogne u materijalnom, tehničkom i svakom drugom smislu da tu saradnju i prodube te nastave zajednički raditi, da se kapacitiraju. Vjerovatno će trebati još nekoliko amubulanti porodične medicine. Trebat će određene pomoći, investicije za dislokaciju određenih dijelova ambulanti i središta Doma zdravlja, posebno Doma zdravlja Stari Grad, na drugu lokaciju i mi smo to predvidjeli. Za to ćemo se zalagati. Pomoći ćemo domovima zdravlja, odnosno primarnoj zdravstvenoj zaštiti da što kvalitetnije obavi svoj posao - rekao je Guzin.

Za kraj je pozvao sve građane da izađu na izbore jer je to demokratsko pravo i obaveza.

”Samo time ćemo uticati da se donesu odluke da Mostar bude grad po mjeri svih njegovih stanovnika. U koaliciji Za Mostar 2020 ima izvrsnih kandidata i nadam se da će građani prepoznati i zaokružiti one za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese”, zaključio je Guzin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.