Najradosniji katolički blagdan Božić ima veoma bogatu tradiciju, uz mnoštvo prelijepih ukrasa i dekoracija.
Vjernici širom svijeta njeguju svoju tradiciju, a kod nas je dio božićne tradicije izrada krsnica.
Posebno se to očuvalo u Lepeničkoj dolini i Kreševu, gdje su krsnice za Božić uvijek na stolu, uz tri kalandorske svijeće, u žitu posađene na Svetu Luciju, počesto u pečenoj kori tikve tvrdotorke jer drugih posuda nekada nije bilo.
Krsnica se priprema samo od brašna, vode i soli.
Neki dodaju i boje, mada su one prave, tradicionalne, bez boja.
Već desetljećima ih takve, starinske, izrađuje Miroslava Ivičević iz Kreševa, a umijeće i znanje prenosi i na svoje unuke, desetogodišnju Tatjanu i osmogodišnju Marjelu.
I one vješto oblikuju tijesto i tako rade ukrase za krsnicu - cvijeće i ptice.
- To je okruglo tijesto u čijoj je sredini križ, pa je tako i nastao naziv krsnica. Križ dijeli krsnicu na četiri dijela koja simboliziraju četiri godišnja doba ili četiri tjedna adventa. Od ukrasa tu su ptice i cvijeće. U metalnim tanjurima pečem krsnice koje izradim od tvrdo zakuhanog tijesta. Lani smo ih napravili oko 80 - ispričala nam je Miroslava Ivičević.