REZULTATI IZBORA

Izetbegović poručio: SDA je naučila lekciju, ili će se mijenjati unutar sebe ili će rizikovati da bude promijenjena

U Sarajevu do promjena će doći u općinama Ilidža, Novo Sarajevo i Centar

Izetbegović:. Fena

Piše: N. Ajnadžić

30.12.2020

Lider SDA Bakir Izetbegović komentirao je lokalne izbore u BiH.

- Pobjednik je SDA sa oko 275.000 glasova, slijedi SNSD sa 230.000, HDZ sa 120.000 itd. Do promjena je došlo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, zahvaljujući, na prvom mjestu, ujedinjavanju opozicije protiv tradicionalnih pobjednika. U ovim urbanim centrima, velikim i po broju stanovnika i po simbolici, glasači su dali i potporu novim, mladim licima. Ljudi žele promjene. Ne znam za ostale, ali SDA je naučila lekciju – ili će se mijenjati unutar sebe, ili će rizikovati da bude promijenjena. Mijenjat ćemo se unutar sebe, dati dodatnu šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima - istakao je Izetbegović. 


Politički odgovor SDA

Naveo je da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići rezultat, a to su gradovi poput Tuzle i Sarajeva.

- U Sarajevu do promjena će doći u općinama Ilidža, Novo Sarajevo i Centar. A onda, po svoj prilici, i do novih izbora u kantonalnom odboru.

Naglasio je da su izbori unutar SDA trajali skoro godinu, od 26. maja 2019. do proljeća 2020.

- Kongresne odluke koje su reducirale broj mandata i funkcija su vodile ka daljoj demokratizaciji stranke, ali su dovele i do neizbježne borbe za upražnjene pozicije u stranačkoj strukturi na različitim nivoima. U nekim sredinama rivalstvo je zaslijepilo neke od starih i zaslužnih kadrova SDA i dovelo do kršenja stranačkih propisa, a možda i zakona. Najizraženiji problem je bio u Sarajevu gdje je borba za sastav kantonalnog odbora kulminirala takozvanom "Aferom Asim". Sarajlić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije, rukovodstvo je to prihvatilo, i to je bio politički odgovor SDA. Stranka se neće baviti utvrđivanjem zakonske odgovornosti, nju će utvrđivati tužilaštva i sudovi - kazao je lider SDA.

Smatra da će afera "Potkivanje", afera vezana za nabavku respiratora i poljske bolnice u RS, a očigledno i afera "Ikona" biti ignorisane i zataškane.


Promjene u sarajevskim općinama

- Kao što su zataškane i ranije afere vezane za "Bobar banku", za izgradnju zgrade Vlade RS, ili neustavni referendum. Ali je zato napravljen poseban napor Tužilaštva, koji, kako to tvrde iskusni advokati i pravnici, bez valjanih dokaza pokušava od premijera Novalića napraviti vođu kriminalne grupe koja se obogatila nabavkom 100 respiratora. Politika se bavi Tužilaštvom, i Tužilaštvo se sve više i sve otvorenije bavi politikom. SDA očekuje od Suda BiH profesionalan, nepristrasan, oslobođen od političkog utjecaja sudski proces koji će utvrditi istinu, i koji se neće otegnuti godinama - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.