REAKCIJE ZA "AVAZ"

Iz Ambasade SAD, Misije OSCE-a i OHR-a o sastanku Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca

Nosioci javnih funkcija imaju obavezu da čuvaju integritet institucija koje predstavljaju, što uključuje i izbjegavanje ponašanja koje može kompromitovati institucije ili imati takvu percepciju u javnosti

Mehmedagić i Debevec: Sastanak se desio 14.decembra. Agencije

Piše: Miralem Aščić

4.1.2021

Iz OHR-a, Ambasade SAD u BiH i Misije OSCE-a u BiH, prokomentirali su za "Avaz"  sastanak predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, Osmana Mehmedagića.

Kako su mediji prošle sedmice i objavili, njih dvojica tajno su se sastali 14. decembra prošle godine, tačnije na isti dan kada je protiv Mehmedagića Tužilaštvo BiH podiglo drugu optužnicu u aferi “Sigurnosne provjere”, koja je danas i zvanično odbijena.

OHR: Pokrenut disciplinski postupak. Arhiv

Pitanje je šta je radio predsjednik Suda BiH s optuženikom Mehmedagićem, što je dokumentirano i objavljenim fotografijama.

Iz OHR-a nam je rečeno:

 - Nosioci javnih funkcija imaju obavezu da čuvaju integritet institucija koje predstavljaju, što uključuje i izbjegavanje ponašanja koje može kompromitovati institucije ili imati takvu percepciju u javnosti. U skladu sa domaćim zakonodavstvom, nadležne domaće institucije su djelovale i pokrenule disciplinski postupak - kažu iz OHR-a za "Avaz" .

Ambasada SAD: Ne komentarišu sudske procese. Arhiv

Iz Misije OSCE-a nam je poručeno da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ne komentariše slučajeve koji su u toku pred nadležnim vlastima.

 - Za sve daljnje detalje u ovom konkretnom slučaju, ljubazno vas upućujemo na relevantne bh. institucije. Ipak, treba naglasiti da su integritet, neovisnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija od najveće važnosti i moraju se poštovati kako bi se osiguralo da građani imaju vjeru u pošten, pouzdan pravosudni sistem. Misija OSCE-a u BiH ostaje posvećena podržavanju profesionalnih standarda u pravosuđu.

U odgovoru Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a stoji:

 - Ne komentarišemo sudske procese u toku, a za bilo kakve dodatne detalje Vas upućujemo na relevantne institucije Bosne i Hercegovine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.