PRENOSIMO

Ugledni „Financial Times“ objavio tekst o našoj zemlji: Bajden bi mogao otvoriti teren za transatlantski pristup BiH

U tekstu se, kroz primjer Brčko Distrikta, kao dijela države koji je ostao izvan entitetske podjele, analiziraju trenutni kompleksni međuetnički i politički odnosi u zemlji, te otvara pitanje moguće promjene Ustava u BiH

Bajden: Zagovornik NATO intervencija na Balkanu. Agencije

Piše: D. Hadžović

6.1.2021

Ugledni list "Financial Times" objavio je tekst o Bosni i Hercegovini pod nazivom: „Stare tenzije još uvijek žive u BiH 25 godina nakon Dejtona“.

U tekstu se, kroz primjer Brčko Distrikta, kao dijela države koji je ostao izvan entitetske podjele, analiziraju trenutni kompleksni međuetnički i politički odnosi u zemlji, te otvara pitanje moguće promjene Ustava u BiH.


Naslovnica "Financial Timesa": Stare tenzije još uvijek žive u BiH. Printscreen "Financial Timesa"

S tim u vezi, kao posebno značajan za potencijalne ustavne promjene navodi se izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) za novog američkog predsjednika.

- Džo Bajden (Joe Biden), koji je kao senator bio zagovornik NATO intervencije na Balkanu, među svoje vanjskopolitičke prioritete stavio je mjere protiv korupcije, koje bi mogle otvoriti teren za transatlantski pristup Bosni. No, suočava se i s drugim hitnim vanjskopolitičkim izazovima te će naslijediti devastiranu ekonomiju i javnozdravstvenu krizu od koronavirusa kad preuzme dužnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.