REAKCIJE

Gjenero za "Avaz": Hoće li se Trampu suditi zbog urote ili će pobjeći od sankcija

Zato valja čekati rasplet i vidjeti hoće li Tramp biti prvi američki predsjednik kojem će se nakon mandata suditi zbog urote protiv demokratskog poretka

Gjenero: Udar dobro organiziran. Arhiv

Piše: M. Aščić

7.1.2021

Donald Tramp, nakon bezuspješnog pokušaja falsificiranja izbornih rezultata i nevjerojatnog pritiska, prije svega na republikanske funkcionare u saveznim državama u kojima je izgubio većinu, odlučio se za pokušaj državnog udara uz pomoć svojih paravojnih snaga, koje neodoljivo podsjećaju na Hitlerovu klatež u smeđim uniformama, lumpenproleterski SA, kaže za Avaz“ politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero, komentirajući dešavanja u SAD.


Konsolidirana demokracija

 - Trampovi „Proud Boys” po njegovu su nalogu pokušali upad u Kongres, u namjeri da ga spriječe u proglašenju izborne pobjede Džo Bajdena. Trampov državni udar bio je ozbiljno organiziran upravo u onoj mjeri u kojoj je Tramp ozbiljna politička i javna ličnost. Zli klaun nije mogao organizirati drugo do li groteskan udar - smatra on.

Naglasio je da je Amerika konsolidirana demokracija koja se nije raspala nakon četiri godine Trampova destruiranja demokratskih mehanizama.

 - Sustav funkcionira i nije ga moguće rušiti onako kako je Milošević rušio demokratski poredak u Srbiji i Crnoj Gori. Demokratske institucije koje imaju izborni legitimitet ne padaju tek tako pod pritiskom uzurpatora. Sada je vrijeme da demokratske institucije tog uzurpatora počnu tretirati onako kako uzurpator to zaslužuje: kao urotnika, čak i unutarnjeg teroristu. Malo je vjerojatno da će potpredsjednik Majk Pens pokazati toliko političkog dostojanstva da provede ustavni mehanizam uklanjanja iz Ureda predsjednika koji više mentalno, karakterno, nije sposoban obavljati predsjedničku dužnost - istako je Gjenero.


Gjenero: Šta će se sada dešavati. Arhiv

Smatra da je premalo vremena da bi Kongres mogao provesti proceduru opoziva predsjednika, u preostalih 13 dana Trampova mandata.

 - Zato valja čekati rasplet i vidjeti hoće li Tramp biti prvi američki predsjednik kojem će se nakon mandata suditi zbog urote protiv demokratskog poretka, ili će u danima koji su mu na raspolaganju uspjeti naći državu koja bi mu dala utočište i omogućila mu bijeg od sudskih sankcija. Jasno je da bijeg u Škotsku, koji je planirao, više ne dolazi u obzir, jer ga niti Boris Džonson u ovoj situaciji ne bi primio, a bijeg pod Putinove skute, koji je logično rješenje, ipak nije logistički moguće organizirati - naglasio je on.


Neka se riješe uzurpatora

Najveće koristi od toga što je Tramp pokušao državni udar koji je groteskno propao, kako naglašava, imat će Republikanska stranka.

 - Doduše, u narednim godinama republikanci će biti svojevrsni parije u demokratskim institucijama, ali to što je Tramp prekoračio mjeru koju demokratski poredak može podnijeti, omogućio je Republikancima da se riješe uzurpatora, silnika koji se nametnuo stranci i u njoj gušio svaki demokratski impuls - kaže Gjenero.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.