PRENOSIMO

BOT DO BOTA, BOT DO BOTA, BOŠNJAČKA SRAMOTA: Najopakiji botovi SDA obučeni su na ISIL-ovoj propagandnoj matrici

Da je sam Bakir Izetbegović svjestan koliko štete botovi nanose SDA i njemu samome, a očito je da nije, on bi ih jednim pozivom ili porukom zaustavio ili barem primirio

Lingo, Avdić i Mulahusić. The Bosnia Times

The Bosnia Times

22.2.2021

- Ova ekipa je energična, zna se dobro koristiti modernim sredstvima – društvenim mrežama, tu su nam pobjegli. Trkat ćemo se, idu iduće dvije godine - rekao je Bakir Izetbegović nakon poraza na lokalnim izborima u Sarajevu u novembru prošle godine, piše The Bosnia Times.

Na šta je tačno mislio lider SDA pod pojmom društvene mreže pokazalo se u mjesecima nakon izbora. Onaj dobronamjerni njegov savjetnik koji mu je ukazao na problem nesnalaženja SDA-ovih izbornih štabova oko korištenja moćnog oružja današnjice – profesionalnog digitalnog marketinga, očito nije shvaćen na pravi način.

Grupa Izetbegovićevih mladih jurišnika koja se za razliku od većine najvažnijih ljudi SDA koristi društvenim mrežama a koja odlično poznaje ciljne skupine kampanja ove stranke, pojasnila je predsjedniku da su tokom izborne kampanje zapravo zakazali takozvani botovi i da nisu dovoljno diskreditirali svoje protivnike, što je bilo presudno za izborne poraze širom zemlje.

Naravno da niko od crtača meta na glavama oponenata SDA odnosno “tipera” botova u vidu raznih selimbegovića, zahiragića, drnišlića, nije uputio ni javno ni tajno poruku da je car go, to jeste da je SDA u slobodnom padu zbog strašnih koruptivnih afera koje su se u proteklih godinu-dvije nizale jedna za drugom.

Od medija, političkih analitičara, gorljivih pojedinaca koji su branili projekte SDA, borili se za usvajanje za državu korisnih zakona i svega što je nekada stajalo iza ove stranke, ostali su samo polupismeni, ostrašćeni i radikalni Facebook botovi koji stoje na braniku politike porodice Izetbegović. Pojavom desetina internet portala koji kritiziraju politiku SDA i odnose pobjede u utrci na društvenim mrežama protiv Izetbegovića, neki od esdeaovskih portala poput radikalnog selefističkog Saffa te Stava koji je davno od brojnih intelektualaca i novinara označen kao profašistiki, postali su gotovo nevidljivi. Tako danas tekstovi lažnog bota Mustafe Drnišlića u Stavu koji u bukvalnom smislu niko ne čita, više služe kao tiperski, jer se u njima samo upire prst u neprijatelje SDA i njihove porodice da bi botovi dobili metu na koju će po Facebooku bljuvati najteže uvrede i salve bolesne mržnje.

Kako smo već pisali ranije, jedan od najživopisnijih SDA botova kojem kao jaje jajetu sliče i ostali mnogobrojni Facebook odredi ove stranke je izvjesni Jasmin Mulahusić koji je dospio u medije zbog montiranja video uradaka i fotografija koje je plasirao na lažne botovske Facebook stranice, a kojima je pozivao na linč novinara koji su otkrili aferu „Respiratori“.

Objave Mulahusića. Printscreen - Facebook

Mulahusić je inače nastanjen u Luksemburgu, a prema tvrdnjama Elmedina Konakovića on je izravni saradnik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića Osmice. Nedavno je Avaz objavio dokument prema kojem je Mulahusić povezivan s terorizmom u Belgiji, o čemu su izvještavali tamošnji mediji, a što se može vidjeti u izvještajima međunarodnih agencija.

Također, on je odigrao i važnu ulogu u fabriciranoj aferi od strane paraobavještajnih struktura u BiH. Navodno je Hrvatska obavještajna agencija SOA vrbovala vehabije iz BiH koji rade u Hrvatskoj i drugim zemljama EU da špijuniraju druge vehabije u BiH. Ispostavilo se da od te priče nema ništa, a sve su glasnije bile špekulacije da su “vrbovani” ustvari bili instruirani od strane OSA-e, ili bar jednog dijela bh. obavještajne službe.

Objave Mulahusića. Printscreen - Facebook

Najčešća meta Mulahusićevih objava i video uradaka posljednjih mjeseci je trenutni najveći oponent SDA Elmedin Konaković. U svjetlu izbornih kampanja na koje smo na ovim prostorima naviknuti, ovakva prozivanja bila bi donekle i razumljiva da ovaj mizoginik gotovo na dnevnoj bazi najbrutalnije ne vrijeđa i s najgnusnijim epitetima ne opisuje Konakovićevu suprugu koja ne obnaša niti jednu političku funkciju, a išao je toliko daleko da je na svom Facebook profilu koji je prepun radikalnih homofoba, objavljivao fotografije njihove trogodišnje kćerke. Ispod njegovih postova moguće je pronaći komentare psovki, prijetnji i vrijeđanja kritičara i protivnika SDA i njihovih porodica, od kojih se ledi krv u žilama.

On se sa udobnog kauča u Luksemburgu ne libi pokretati hajke na glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, Senada Hadžifejzovića optužuje za ratno profiterstvo i prosprstvo, (POGLEDAJTE LINK: ŠIRI, ŠIRI, ZELENI VAMPIRI: Najpopularniji sarajevski novinar Hadžifejzović glavna meta botova OSA-e) političkim protivnicima SDA pripisuje saradnju sa ratnim zločincima, naziva ih sve odreda izdajnicima, kreira fotomontaže u kojima su oni skupa sa Radovanom Karadžićem ili Arkanom, a kada u porukama dobije kritike za svoja pisanja odgovara fotografijom na kojoj je s pištoljem.

Njegove objave komentiraju i dalje distribuiraju drugi etablirani botovi SDA poput Adnana Linge iz Sarajeva koji je prema fotografijama koje se mogu pronaći na internetu vrlo blizak bračnom paru Izetbegović. O Lingi koji je inače uposlenik komunalnog preduzeća RAD portali su također izvještavali te je nerijetko bio predmet sprdnje na društvenim mrežama zbog količine nepismenosti koju je ispoljavao u svojim hvalospjevima Sebiji Izetbegović, a posebno kada bi se dešavalo da mu Facebook zbog korištenja govora mržnje ugasi profil.


Objave Mulahusića. Printscreen - Facebook

Prema popularnosti među SDA internet svijetom, Mulahusiću i Lingi za petama je sve značajniji Izetbegovićev bot, građevinac sa Ilidže Samir Avdić čiji su poslovi i građevinske dozvole navodno “stali” promjenom vlasti na Ilidži i u Kantonu Sarajevo. Vehabijska predavanja ovog samozvanog daije moguće je pronaći na YouTube-u. I njegove glavne teme kao i svih drugih SDA-ovih Facebook jurišnika su Elmedin Konaković i Aljoša Čampara koji su zbog napuštanja ove stranke preko noći postali izdajnici Bošnjaka, vjere i države, a isti oni komentatori koji su prisutni na profilima Mulahusića i Linge, po inerciji Konakovića nazivaju “adžijom” i “gavrilom”, Čamparu “aleksandrom”, Fahrudina Radončića po muslimovićevskoj matrici “šćepo”, Predraga Kojovića i Nermina Nikšića “četničkim igračima”, “uzp-ovcima”, itd.

U jednom od žestokih postova Avdić je zaprijetio i načelniku Novog grada Semiru Efendiću zbog njegove najave o mogućem napuštanju SDA, a što je shvaćeno kao poruka koju su preko “Osmicinih botova” uputili Izetbegovići.

Protivnici teze da kao svojevrsni nalogodavci iza gnusnih objava, govora mržnje i prijetnji koje desetine botova pišu po društvenim mrežama, stoje izravno Izetbegović ili Mehmedagić, trebali bi znati da ukoliko je sam Izetbegović svjestan koliko štete oni nanose SDA i njemu samome, a očito je da nije, on bi ih jednim pozivom ili porukom mogao zaustaviti ili barem primiriti, ali to ne čini.

Na žalost ili na radost njegovih političkih protivnika, Izetbegović se ne bavi budućnošću niti razumijeva sadašnjost. Umjesto digitalnog marketinga on koristi radikalne Facebook jurišnike, umjesto države i zakona on štiti stranačke tajkune i kriminalce, umjesto Mostara on bira Klinički centar u Sarajevu. Umjesto Bosne kao najsvetije ideje, on bira mržnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.