REAKCIJE

Ivana Korajlić za "Avaz" o Izetbegovićevim izjavama: Teško je utvrditi koliko koštaju ti respiratori

Znamo da je bio sporan način nabavke, kazala je Korajlić

Ivana Korajlić i Bakir Izetbegović. Avaz

Piše: F. Mustafić

9.3.2021

Izvršna direktorica „Transparency Internationala BiH“ Ivana Korajlić za „Dnevni avaz“ komentirala je izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je i u „Evropi nabavljeno više od 20.000 respiratora istih koje je i BiH nabavila i po istim cijenama, ali da nigdje nije bilo afere osim u BiH“.

- Znamo da je bio sporan način nabavke. Ipak, koliko vrijede sporni respiratori i kako su u drugim državama oni nabavljali, ja to ne znam niti sam upućena. Teško je komentirati tu vrstu izjave da li je tačna ili nije, kad ne znam kako su druge države radile, i da li su iste te respiratore nabavljali i po kojoj cijeni. Koliko je takvih respiratora kupljeno mi ne možemo znati – kaže Korajlić.

Razlike u cijeni

Smatra kako je vrlo teško iz ove pozicije utvrditi koliko su koštali respiratori koje je za BiH nabavila „Srebrena malina“.

- Ono što je bila činjenica, čak i ona oprema koja je bila vrlo jeftina prije epidemije, za vrijeme nestašice drastično joj je skočila cijena. Mi ne možemo, zbog načina na koji je nabavljana preko posrednika i ostalo, znati i teško je utvrditi kolika je razlika u nabavnoj i cijeni i onoga šta su institucije u našoj zemlji plaćale. Imali smo nekoliko primjera, pokazala se ogromna razlika u cijeni. Nije problem da dobavljač zaradi, to ustvari i jeste suština priče, ali se išlo u zaista u ogromnu razliku u cijeni – kazala je Korajlić.

"Ekstremna hitnost"

„Transparency International“ se tokom pandemije ozbiljno bavio upravo nabavkom medicinske opreme.

- Pratili smo nabavke za vrijeme korone generalno, ukazivali smo na netransparentnost procesa nabavke  medicinske opreme, generalno i u RS i u FBiH. Imali smo ogroman problem s tim izuzećem zakona što je u jednom trenutku možda i bilo opravdano, ali u svakom daljem periodu se ta „ekstremna hitnost“ nije mogla koristiti kao objašnjenje. Nažalost, kod nas većina afera nije procesuirana osim upravo predmeta „Respiratori“ koja je u toku, a čekamo i sve ove afere iz RS za koje nikada nisu podignute optužnice – istakla je Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.