PARLAMENT FBIH

Adin Huremović: Naši političari su od nas stvorili sadaka državu

Podržat ću isključivo one kojima je svrha preventivno djelovanje i otkalanjanje barijera za nabavku lijekova i medicinske opreme, kaže Žilić

Huremović: Ovo je generacijska borba. Avaz

Piše: E. H.

18.3.2021

Epidemiološka situacija u FBiH i dalje je u fokusu rasprave na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Zastupnik Adin Huremović (SBB) također zahvalio se medicinskom osoblju koje daje svoj maksimum.


Generacijska borba

- Ovo je generacijska borba, očekujemo da nam neko drugi pomogne. Šta smo mi u ratu dobili od zemalja EU, uveden nam je embargo. Šta inače dobijamo, dobijamo kredite koji od nas i budućih generacija stvaraju ovisnike. Naši političari su od nas stvorili sadaka državu. Zamolit ću Vas da ne prosjačite po svijetu, dovoljno ste dobro plaćeni za svoj posao. nemojte nas sramotiti po svijetu. Kome smo mi to bitni? Mislimo da smo bitni i da neko razmišlja o 3 miliona Bosanaca i Hercegovaca. Jesu li svjesni da 90 posto napaćenog stanovništva BiH ne može sebi obezbijediti ljetovanje u Neumu ili zimovanje na Vlašiću. Koji crni „COVID pasoši“? Dramatično nas pokušavaju ubijediti i predstaviti koronavirus kao najopasniju bolest – istakao je Huremović.

Dodao je da se moramo zapitati ko hoće da se vakciniše.

- Hoće li jedna ustanova pokušati ustanoviti sastav vakcina koje dobijamo – upitao je Huremović.

Zastupnik Hajrudin Žilić (DF) tokom rasprave kazao je da je imao namjeru da insistira na nekim datumima.


Kršenje prava građana

- Mnoge sam zaključke pročitao. Podržat ću isključivo one kojima je svrha preventivno djelovanje i otkalanjanje barijera za nabavku lijekova i medicinske opreme. Ima zastupnika koji nisu pročitali Ustav Federacije BiH i oni su predložili zaključke koje ja neću podržati. Moj zaključak se odnosi na formiranje tima zastupnika koji će se angažirati na implementaciji danas usvojenih zaključaka – istakao Žilić.

Zastupnika Matea Cakalin (HDZ) istakla je da potpuna zabrana kretanja predstavlja kršenje prava na slobodu kretanja.

- Ustavni sud BiH je takvu mjeru proglasio neustavnom. Mišljenja sam da trebamo doseći održivu situaciju bez zatvaranja naših života, ne treba zagovarati „lockdown“. Restriktivne mjere utiču na zdravlje ljudi. Mladi se osjećaju izolirano i usamljeno – poručila je Cakalin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.