SKUPŠTINA KS

Glasanje o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS po hitnom postupku

Zastupnici se trebaju izjasniti o imenovanju Odbora za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajev

Redovno zasjedanje Skupštine KS. Arhiva

Fena

7.4.2021

Skupština Kantona Sarajevo počela je redovno zasjedanje na kojem se po hitnom postupku treba razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Hitna procedura je predložena jer se radi o "neodložnoj potrebi da se definišu ministarstva i njihove nadležnosti, uzimajući u obzir da je objavljivanjem presude Ustavnog suda Federacije BiH dovedeno u pitanje funkcionisanje ministarstava osnovanih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo".

Objavljivanjem predmetne presude Ustavnog suda prestao je osnov za funkcionisanje Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje.


Zakon o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo

Utvrđivanjem da je neustavan Zakon kojim su osnovana navedena ministarstva i objavljivanjem presude Ustavnog suda počev od 12. marta 2021. godine nastala je ozbiljna pravna praznina u oblastima komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nauke visokog obrazovanja i mladih, te odgoja i obrazovanja.

Ukoliko se takva praznina, bez odlaganja, ne popuni, to će imati ozbiljne štetne posljedice za navedene oblasti i dovest će u pitanje ostvarivanje prava građana, koji koriste usluge koje pružaju ustanove, preduzeća i druge institucije i organizacije u navedenim oblastima, kao i ostvarivanje prava radnika zaposlenih u tim ustanovama, preduzećima i drugim insittucijama i organizacijama, navedeno je u obrazloženju predloženog zakona.

Također, zastupnici se trebaju izjasniti o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo, te odlukama o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine Kantona Sarajevo, te o imenovanju Odbora za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo.


Saglasnost o finansijskim planovima

Predviđeno je i glasanje o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove i programe rada Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe i Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.


Na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području Kantona Sarajevo za period od 2021. do 2025. godine, te izvještaji o prošlogodišnjem radu Nezavisnog odbora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i Gerontološkog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.