OSCE

Kavalek: Izmjene Izbornog Zakona moraju biti u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava

Misija OSCE-a u BiH smatra da Izborni zakon BiH treba izmijeniti tako da se uklone diskriminišuća ograničenja u vezi sa etničkom pripadnošću i mjestom stanovanja, kaže Kavalek

Kavalek: Građani gube vjeru u izbore. Arhiva

Nezavisne

16.4.2021

- Misija OSCE-a u BiH smatra da Izborni zakon BiH treba izmijeniti tako da se uklone diskriminišuća ograničenja u vezi sa etničkom pripadnošću i mjestom stanovanja, koja su uslov za kandidaturu, a na relevantnim lokalnim akterima je da predlože konkretna rješenja, rekla je šefica misije Ketlin Kavalek.

-Naše mišljenje je da Izborni zakon BiH treba izmijeniti na način da se ojača regulatorni okvir u vezi sa finansiranjem političkih stranaka i kampanje, pruži više mogućnosti za ulaganje prigovora, poboljša rad opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, unaprijedi integritet centralnog biračkog spiska, te poboljšaju unos i verifikacija izbornih rezultata - navela je Kavalek za "Nezavisne novine".

Ona je ocijenila da je zabrinjavajuće što građani BiH gube vjeru u izbore jer je to nešto što prijeti da naruši same temelje demokratskog društva, ali da je povjerenje moguće vratiti pod uslovom da dođe do unapređenja rada, transparentnosti i integriteta izbornog procesa i administracije.

Kavalek je naglasila da je Misija OEBS-a u BiH spremna da podrži proces, uz napomenu da svi prijedlozi izmjena Ustava i Izbornog zakona moraju zadovoljiti zahtjeve sadržane u presudama Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, uz puno poštovanje prava svih građana BiH.

Prema njenim riječima, ključne odgovornosti i prioriteti Misije i dalje su pružanje podrške u izgradnji održivih demokratskih institucija, jačanje principa dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava, te pružanje podrške u drugim oblastima kojima se unapređuju demokratija i vladavina zakona u BiH.

-I dalje smo partner BiH koji učestvuje u brojnim ključnim procesima, uključujući tu reformu pravosuđa, izbornog sistema i obrazovanja - istakla je Kavalek.

Kavalekova je naglasila da Misija OSCE-a u BiH od 2017. godine pruža podršku domaćim institucijama u spriječavanju i suzbijanju korupcije


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.