POSLALI PISMO

Savez RVI poručuje Incku: Hitno nametnite zakon o zabrani negiranja genocida

Uredu visokog predstavnika za BiH pismo Saveza je dostavljeno jučer, na Dan Armije RBiH

Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH. Agencije

A. K.

16.4.2021

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine, u pismu visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku (Inzko) i predstavniku Evropske unije Johanu Satleru (Johann Sattler), traži da Incko hitno nametne u Bosni i Hercegovini zakon o zabrani negiranja genocida.

Uredu visokog predstavnika za BiH pismo Saveza je dostavljeno jučer, na Dan Armije RBiH, navedeno je u saopćenju ove asocijacije ratnih vojnih invalida.

- U ime svih nedužnih žrtava genocida, u ime pravde i u ime mirne budućnosti, pozivamo Vas da hitno nametnete zakon o zabrani negiranja genocida. Pozivamo Vas i druge međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da budete konkretni i do kraja odgovorni u vezi s dešavanjima u Bosni i Hercegovini. I konačno, pozivamo Vas da prestanete da se pretvarate kao da Vam nije jasno šta se u ovoj zemlji dešavalo 90-tih godina, šta se danas dešava i šta se sutra desiti može ukoliko nastavite takvom politikom. Vašim nečinjenjem, direktni ste saučesnici destruktivnih politika koje vode u sunovrat - navodi se u saopćenju.

Neće čekati u redovima za klanje

Upozoravaju da je krajnje vrijeme da se nametne zakon o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.

- Bošnjaci neće nikada više čekati u redovima za klanje i silovanje, za logore, za žive lomače, za masovne grobnice, za progone itd. Neće čekati međunarodne konvencije, rezolucije, žaljenja i oplakivanja, dok se nad njima priprema novi genocid. Upozoravamo da je krajnje vrijeme da nametnete zakon o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, prije nego što pošteni građani ove zemlje preduzmu stvar u svoje ruke. I na kraju da Vas podsjetimo: MIRNA BOSNA - MIRAN BALKAN - MIRNA EVROPA - citat je iz pisma ove asocijacije.

Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini za provedbu mira u današnje vrijeme podsjećaju na 90-te godine, naveli su.



Zločini nad nedužnim građanima

Savez RVI paraplegičara upozorava da neće biti nikakvog razlaza jer kome se ne živi u Bosni i Hercegovini, može ići gdje god hoće, kako je istaknuto.

- Na istu politiku međunarodne zajednice koja je svojim odnosom prema Bosni i Hercegovini omogućila fašističkim hordama da čine najgnusnije zločine nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno genocid nad bošnjačkim narodom. Ponovo pred licem međunarodne zajednice, pred vama, međunarodnim institucijama, koje su zadužene za provedbu mira u ovoj zemlji, rasističke i fašističke politike otvoreno udaraju na ustavno-pravni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i sudova za ljudska prava, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom, veličaju i odlikuju ratne zločince. Vidimo da i politike nekih država koje su članice Evropske unije (Slovenija) pozivaju na „miran razlaz“ tj. na realizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike, politke Tuđman - Milošević. Ovdje se ne radi samo o negiranju genocida, ovo je priprema za novi genocid, nova silovanja i nove pokolje - navedeno je u pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.