SUSRETI U LIBERIJI

Pelemiš je sarađivao s Brejvikom i bio inspiracija za njegov pokolj u Norveškoj

U Foči osvanuo mural Miloradu Pelemišu čija je jedinica svojim zlodjelima učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

A. Jamaković

26.4.2021

Pelemiš je negirao da se susretao s Brejvikom. Arhiv

Nakon murala ratnog zločinca Ratka Mladića, u Foči je jučer osvanuo novi skandalozni mural posvećen zločincu Miloradu Pelemišu, komandantu 10. Diverzantskog odreda Vojske RS koji je odgovoran za stradanje i zločine nad Bošnjacima kod Zvornika. Pelemiš je, podsjećamo, preminuo prije tri dana u Beogradu.

Njegova jedinica aktivno je svojim zlodjelima učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, a Pelemiš nikada nije zvanično osuđen.  

Pelemiš se branio kako je tek naknadno saznao da su njegovi podređeni u Srebrenici upotrijebljeni kao ubice, ali mnogi od njih su jasno kazali da im je on izdao naređenje da ubijaju bošnjačke muškarce i dječake.


Potraga za Brejvikovim učiteljem

Zanimljivo je da je, prema navodima „Slobodne Dalmacije“ 2012. godine, Pelemiš bio inspirator za zločine norveškog radikalnog desničara i masovnog ubice Andreasa Brejvika (Breivik).  


Naime, prvog dana suđenja norveški monstrum je ustvrdio kako se u Liberiji 2002. godine družio sa srbijanskim nacionalistom koji ga je „inspirirao i educirao za masovna ubistva“. Kako je tada pisala „Slobodna Dalmacija“, Brejvik nije želio otkriti identitet svog srpskog učitelja, da mu ne pravi probleme, ali je kazao da se taj Srbin skrivao u Liberiji jer ga je tražio Haški tribunal zbog počinjenih masovnih egzekucija tokom rata u BiH nad Bošnjacima.


Norveške vlasti, ali i mediji, krenuli su u potragu za Brejvikovim učiteljem, dok su psiholozi i psihijatri raspravljali i vještačili njegovu mentalnu uračunljivost. Iz srbijanske Službe državne bezbjednosti nezvanično je procurilo da je u to vrijeme u Liberiji boravio upravo Pelemiš.


Šta su službeno odgovorili norveškim vlastima, nije poznato, no sam Pelemiš je za norveške novine „Dagbladet“ ustvrdio kako nije bio u Liberiji i da nije upoznao Brejvika.


- To je jednostavno glupost. Nisam upoznao Andreasa Brejvika. Nikada nisam bio u Liberiji. To je samo glupost, ja sam pošten čovjek i nemam šta skrivati - kazao je za norveške novine Pelemiš.


A koliko je Pelemiš “pošten čovjek” i kako nema šta skrivati, najbolje svjedoči dokumentacija 10. diverzantskog odreda, kao i svjedoci, pripadnici tog istog odreda kojima se sudilo na Sudu BiH za zločin genocida.

Upućivao prijetnje


Zbog iskaza svjedoka Jugoslava Petrušića, kojeg je u sudnicu pozvao advokat Duško Tomić, Pelemiš je i javno i telefonom prijetio obojici, pisala je „Slobodna Dalmacija“.


Tomić je Tužilaštvu i Sudu BiH dostavio kompletnu dokumentaciju 10. diverzantskog odreda, kao i sve uzete bilješke Službe državne bezbjednosti. Zločini koje je taj odred činio opravdavaju pridjev ozloglašenosti koji ima u bh. javnosti.


Pelemiš je živio slobodno u Beogradu, kao “ugledan” građanin, iako je za njim Tužilaštvo BiH raspisalo međunarodnu, crvenu Interpolovu tjeralicu. Štitio se novim srbijanskim državljanstvom iako je rođen u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.