BUNT RADNIKA

Na provomajski protest pred Vladu FBiH dolaze i metalci

Traže da konačno i što prije bude povećana minimalna plaća

Melez: Prioritet za vakcinisanje. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.4.2021

Kolegama iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH na prvomajskim protestima pred zgradom Vlade FBiH pridružit će se i članovi Sindikata metalaca. Okupljanje je već najavljeno policiji, a u toku su pripreme kako bi protesti bili organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Gotovo 70 predstavnika Sindikata ide prema Vladi FBiH. Tražimo da konačno i što prije bude povećana minimalna plaća, jer su metalci radnici s mizernim primanjima koji svoj posao ne mogu raditi od kuće i online. Jedan od zahtjeva bit će i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Zbog toga što su svakodnevno izloženi riziku, tražimo da i radnici u sektoru metalske industrije, također, budu među prioritetima za vakcinisanje - kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.


Bajro Melez. Arhiv

Proteste pod sloganom “Ne nehumanom i nepravednom restrukturiranju rudnika” ranije su najavili rudari, nezadovoljni planom reorganizacije rudnika. Ako prvomajski ne bude rezultirao kompromisom, oni su najavili i novi skup na koji će, umjesto 250, koliko ih je najavljeno za 1. maj, pred Vladu doći nekoliko hiljada rudara.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za Dan rada najavljuje protestnu vožnju pod sloganom “I grob i rob! Šta nam još spremate?”.

Insistiraju na povećanju minimalne plaće, potpisivanju kolektivnog ugovora te da se uposlenima u trgovini konačno omoguće slobodni dani praznicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.