LIDER DNS-A

Nešić: Ustoličenje je trijumf Hrista nad onima koji za ljubav ne znaju

Čestitam ustoličenje mitropolitu Crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, kao i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, napisao je u čestitki

Nenad Nešić. Agencije

A. Ka. / Srna

5.9.2021

Lider DNS-a Nenad Nešić je čestitao mitropolitu Joanikiju današnje ustoličenje kazavši da je ono "trijumf Hrista nad onima koji za ljubav ne znaju".

- Čestitam ustoličenje mitropolitu Crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju, kao i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Čestitam i Vladi Crne Gore koja je pokazala da je sposobna da svim građanima garantuje Ustavom zagarantovana prava - napisao je on na početku čestitke.


Loš čovjek

Zatim dodaje da su dešavanja u prethodnim nedjeljama, kao i neposredno prije ustoličenja, bili "još jedan izazov srpskom narodu da na nalete mržnje i čistog zla odgovori istom mjerom".

Srbi su odabrali put sabiranja oko svoje crkve i svog patrijarha, radost zbog ustoličenja mitropolita i oprost onima koji ne znaju šta rade. Mi smo stari evropski državotvorni i hrišćanski narod i danas kada su pred vjeru bacali nevjeru kamenica i udaraca možemo slobodno i ponosno reći - zajedno sa našom Crkvom, historiji i sebi izvojevali smo još jedan trijumf Hrista nad onima koji za ljubav ne znaju, zaključak je njegov.

Osvrnuo se i na komentar lidera SDA Bakira Izetbegovića na dešavanja u Crnoj Gori koji je osudio ponašanje SPC.

- Njegovi komentari pokazuju da je loš čovjek i nikakav vjernik i državnik. Da je istinski vjernik, Izetbegović nikada sebi ne bi dozvolio da komentariše druge vjerske zajednice, a posebno ih ne bi pominjao u neistinitom i lošem kontekstu. Da je istinski vjernik i državnik, makar bi poštovao vjerska osjećanja više od milion Srba koji žive u BiH - rekao je Nešić između ostalog.

On je pitao Bakira Izetbegovića "Da li bi kao vjernik podržao zabranu nekom muslimanskom vjerodostojniku da izvrši vjerski obred u nekoj džamiji u Crnoj Gori ili nekoj drugoj državi?".

Guranje prstiju

Naglasio je mišljenje da Izetbegović svojim izjavama samo produbljuje jaz u BiH, ali i narušava dobre odnose sa Crnom Gorom. Predsjednik DNS Nenad Nešić posebno naglašava da izrečeni komentari ne govore o SPC, nego o Izetbegoviću.

- Reći tako nešto je krajnje neprimjereno posebno nakon divnog obraćanja u Podgorici Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, a u tom obraćanju je po ko zna koji put Bošnjake nazvao „našom braćom“ i pozvao na mir, razumijevanje i ljubav među svima. Vjerujem da se svi čestiti Bošnjaci, iskreni vjernici, nakon svega, stide Bakira kojem je samo do guranja prstiju oko drugih i ništa mu nije sveto - zaključak je Nešića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.