REAKCIJE

Iz Delegacije EU za "Avaz" o snimku Tadić i Mehmedagića: Niko ne smije biti iznad zakona, neka se sve istraži

Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta

Satler, Mehmedagić i Tadić. Avaz

Piše: M. Aš.

20.9.2021

Iz Delegacije Evropske unije u BiH, komentirajući audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koji je objavio prošle sedmice "Dnevni avaz" na svom portalu, kazali su kako je stav Delegacije EU u BiH da su “jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine”.

U odgovoru Ferdinanda Koeniga, glasnogovornika Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

- Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta. Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša - istakli su iz Delegacije EU u BiH

Podsjećamo, na snimcima se čuje kako Mehmedagić komentariše i pokušava utjecati na zvanične dopise i istragu u aferi „Diploma“, tražeći od Gordane Tadić da postupajućeg tužitelja Olega Čavku stavi pod kontrolu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.