SARAJEVO

Ministrica vanjskih poslova Švedske An Linde: Važno da se politički lideri u BiH uključe u konstruktivan dijalog

Linde je nakon sastanka izjavila da misija OSCE-a podržava reforme s ciljem izgradnje stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine

Ministrica vanjskih poslova Švedske An Linde. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

4.10.2021

Predsjedavajuća OSCE-a i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske An (Ann) Linde danas u Sarajevu sastala se s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, javlja Anadolija.

Linde je nakon sastanka izjavila da misija OSCE-a podržava reforme s ciljem izgradnje stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

- Ova posjeta je odraz važnosti koji OSCE pridaje Bosni i Hercegovini. Misija OSCE-a u BiH sarađuje u bliskom partnerstvu s vašim institucijama kako bi se poboljšala izgradnja stabilne i prosperitetne demokratske države. Željela bih potvrditi spremnost OSCE-a da ostane u ovoj regiji - kazala je.

Naglasila je važnost da politički lideri BiH pronađu izlaz iz političke krize, napominjući da je važno donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona prije početka izbora iduće godine.

- Važno je da se lideri u Bosni i Hercegovini uključe u konstruktivan dijalog oko donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona - dodala je.

Istakla je također da se OSCE tokom predsjedavanja Švedske ove godine posebno fokusirao na zajedničke obaveze u pogledu odbrane evropskog sigurnosnog poretka.

- Posebno sam se posvetila koracima kako bi se umanjila ljudska patnja - rekla je Linde.

Dotakavši se bilateralnih odnosa Švedske i Bosne i Hercegovine, istakla je spremnost njene zemlje da podrži bh. vlasti na putu prema Evropskoj uniji.

- Izražavam posvećenost Švedske da podrži Bosnu i Hercegovinu u reformama prema Evropskoj uniji, ali i kroz bilateralnu saradnju u oblasti reformi - kazala je Linde.

Napomenula je da Švedska tokom 2021. godine također planira da obnovi posvećenost i podršku Zapadnom Balkanu kroz prihvatanje nove strategije za saradnju u oblasti razvoja za Zapadni Balkan i Tursku.

- Mi ćemo zasigurno nastaviti da se bavimo pitanjima kao što su demokratija i zaštita ljudskih prava. Radujemo se također jačanju bilateralne saradnje naših država u godinama pred nama - zaključila je Linde.

Ranije danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održali su također sastanak sa ministricom vanjskih poslova Švedske i predsjedavajućom OSCE-a An Linde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.