NAKNADNA PAMET

Šefikove mudrolije: Zatražio pomoć od Azerbejdžana kada je prošla kriza s plinom

Umjesto, da mudri Džaferović iskoristi diplomatske i pregovaračke moći, kada su radijatori bili hladni, zamoli Alijeva da pomogne BiH u jeku krize, izostala je i podrška i poziv

Džaferović i Alijev: Vi nama plin, ,mi vama deminere. Predsjedništvo BiH

Piše: M. Aščić

3.11.2021

Azerbejdžan je spreman da pomogne Bosni i Hercegovini da se što prije priključi na jadransko-jonski plinovod kako bi naša zemlja imala plin iz Azerbejdžana. 

Zaključak je ovo sastanka člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom  Alijevom (Aliyevom), poručeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je nakon sastanka u Bakuu s predsjednikom Azerbejdžana kazao kako je problem u priključivanju nastao tako što je "nešto zapelo kod procedura unutar same BiH". 

I sve je to fino, krasno, što bi rekli u narodu. 

Zanimljivo je da je Šefikova mudrolija i posjeta, dolazi tri dana nakon što je naša država, zbog problema s kvarom u Bugarskoj ostala bez dotoka plina. Umjesto, da mudri Džaferović iskoristi diplomatske i  skromne pregovaračke moći, kada su radijatori bili hladni, zamoli Alijeva da pomogne BiH u jeku krize, izostala je i podrška i poziv.

Umjesto toga, u pomoć je uskočila Vlada Srbije i posudila BiH 600.000 kubika plina, do otklanjanja kvara. 

Svakako da je svaka pomoć BiH dobrodošla, ali ne i naknadna pamet člana Predsjedništva BiH, zbog čijih loših odluka da šaljemo razne stručnjake za ambasadore u svijet, koji se brinu o samo o plati, moljakamo susjede za pomoć. 

Zanimljivo je da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zajedno s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednikom Azerbejdžana još 2019.godine, na ceremoniji u turskom gradu Ipsala ozvaničio je povezivanje Transanadolijskog (TANAP) s Transjadranskim plinovodom, kako bi naša država dobila plin iz Azerbejdžana.

No, od tada do danas, ostalo je isto. Šefik je zatražio plin, a Azerbejdžan bh.deminere. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.