OBUSTAVITI OPASNU RETORIKU

Europarlamentarka Tanja Fajon: Tenzije u BiH koje vode u pravcu sukoba su neprihvatljive

Retorika i podjele u ovoj jako nepovoljnoj i teškoj ekonomskoj, ali i zdravstvenoj situaciji nije dobro u ovom trenutku, rekla je Fajon

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon. Agencije

N. Aj.

4.11.2021

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon istakla je da je jako zabrinuta zbog situacije u Bosni i Hercegovini te pozvala političare da se fokusiraju na ekonomsku i zdravstvenu situaciju i da obustave opasnu retoriku i podjele.

- To što se dešava u Bosni i Hercegovini jako je zabrinjavajuće. Ta retorika i podjele u ovoj jako nepovoljnoj i teškoj ekonomskoj, ali i zdravstvenoj situaciji nije dobro u ovom trenutku - rekla je Fajon za N1.

Navela je da su evropski parlamentarci više puta pozivali međunarodne institucije da rade na dijalogu i da se razgovara, jer BiH može samo kao jedinstvena zemlja pregovarati u procesu prema Evropskoj uniji.

- Sve tenzije koje vode u pravcu sukoba, opasne retorike i porast nacionalizma su neprihvatljive. Svi odgovorni političari u BiH trebaju fokus staviti na zdravstvenu situaciju. U državi ima manje od 20 posto vakcinisanih, mladi ljudi odlaze i nema vizije. To su ozbiljne stvari i sve težnje o raspadu Bosne i Hercegovine vode možda u opasan sukob ili, neću da pravim crni scenarij, ali možda i rat. To je osjetljiva tačka na zapadnom Balkanu i potrebna je pomoć i medijacija cijele Međunarodne zajednice - rekla je Fajon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.