ZBOG DODIKOVIH PRIČA

Ivanić: Stranci spremaju rješenje za državnu svojinu, koje će biti katastrofalno po RS

Naglasio je da Dodik nema rješenje

Mladen Ivanić. Arhiv

N. Aj. / BN TV

26.11.2021

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić tokom gostovanja na BN televiziji kazao je kako Dodikova priča o vraćanju nadležnosti nije ništa drugo nego avanturizam, koji opozicija neće podržati.

- On je doveo do stvaranje negativne slike o RS u svijetu, a za izlazak iz krize ima dvije opcije, povući se ili istjerati do kraja, što će se teško desiti. Jedini rezultat Dodikovih najava o vraćanju nadležnosti je ogroman pritisak svjetske javnosti na RS, ali političke koristi nema. Kada pogledate zadnji mjesec koliko je negativnih tekstova u ključnim medijima u svijetu objavljeno, ne samo o njemu nego i o nama. To je stvaranje negativne slike bez razloga i cilja kako će se stvari dovesti do kraja - rekao je, između ostalog, Ivanić.

Dimpomatska ofanziva

Istakao je da dok je na sceni priča o vraćanju nadležnosti, stranci spremaju konceptualno rješenje za državnu svojinu, koje će biti katastrofalno po RS.

- Po onome što kažu moji izvori da je konceptualna verzija da se kaže da je državna imovina svojina BiH, a da se entitetima i Brčkom daju na korištenje. PDP neće u tome učestvovati - kazao je Ivanić dodavši da Dodik nije dobio podršku za vraćanje nadležnosti, iako je pokušao diplomatsku ofanzivu sa brojnim političarima.

Naglasio je da Dodik nema rješenje, što potvrđuje i najava posebne sjednice Narodne skupštine, za koju je utvrđen dnevni red, ali ne i datum.

Dvije opcije

SNSD ima dvije opcije, povući se ili istjerati do kraja, što će se teško desiti - rekao je Ivanić.

Mišljenja je da bi se u slučaju formiranja Vojske RS, "formirale i vojske među Hrvatima i Bošnjacima, što bi prije ili kasnije dovelo do sukoba". Smatra da je bolje rješenje raditi na smanjenju vojnih kapaciteta.

Za opoziciju u RS je rekao da je ona rekla "ne" Dodikovom avanturizmu, što je veliki iskorak u odnosu na opoziciju u Federaciji, koja slijepo podržava SDA.

Dodao je da će na predstojeće izbore opozicija izaći sa zajedničkim kandidatima za funkciju člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS. On je dodao da ne vjeruje da će uskoro doći do izmjena Izbornog zakona, ali da uz podršku naroda opozicija može pobijediti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.