NA LICU MJESTA

Šehić, Korajlić i Bakalar, nakon sastanka s Palmerom i Ajnhorst, poručili: Izbora mora biti

Krajnji rok za dogovor mora biti januar, za izmjene Izbornog zakona, rekao je Vehid Šehić

Šehić, Korajlić i Bakalar. L. Memčić

Piše: L. Memčić

29.11.2021

Nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu Metjuom Palmerom (Matthew) i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst (Eichhorst), Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala, Željko Bakalar predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) i Vehid Šehić, bivši član CIK-a, obratili su se medijima.

Ono što smo željeli za građane ove države, rekli smo da ovaj proces mora da bude transparentan. Rješenje i modeli koji su prihvatljivi nisu dogovoreni, nema nikakvog papira. Pokušava se sa pozicijom i opozicijom da se dogovori neko optimistično rješenje. Kada bi postojala odgovornost prema Evropskom sudu za ljudska prava i građanima postigao bi se dogovor. Zna se da će CIK u maju raspisati izbore. Krajnji rok za dogovor mora biti januar, za izmjene Izbornog zakona - rekao je Vehid Šehić.

Potrebno nekoliko mjeseci

Bakalar je poručio da su se sa predstavnicima međunarodne zajednice sastali kako bi sa političarima našli dogovor za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

- Potrebno je suglasje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo ukazali na probleme organizacijske prirode koje donosi svaka eventualna odgoda izmjena Izbornog zakona. Mi moramo da pripremimo svaki organizacijski aspekt, ali moram da donesemo niz podzakonskih akata. Potrebno je nekoliko mjeseci da se to sve pripremi. Mi ćemo se prilagođavati svim blokadama i opstrukcijama. Imali smo takvu situaciju i pred izbore 2020 godine. Ono što je osnovna poruka koju sam ja iznio je da izbora mora biti - rekao je Bakalar.

Kako teku pregovori

Direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić kazala je da je iznijela neke od prijedloga koje su imali i ranije koji se tiču integriteta izbornog procesa, kao i sprječavanja pritiska na birače.

- Cijeli ovaj proces pregovora oko izborne reforme ne daje razlog ni za kakav optimizam s obzirom da je vrijeme isteklo. Mi upozoravamo da je transparentnost ovog procesa nedovoljna, ne znamo kako teku pregovori sa tri ključne stranke u BiH i ne znamo u kojem rješenju će to ići. Što može značiti da ćemo imati neka manjkava rješenja - rekla je Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.