BURNA SJEDNICA

Potpredsjednik NSRS poručio Smajić: Morate se izviniti vojsci i vi primate platu od RS

Zamolio bih vas, kao i gospodin Petković, bar da povučete riječ, kazao Radović

Burne reakcije poslanika na izjavu Smajić. AVAZ

Piše: A. O.

9.2.2022

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS dogodila se rasprava poslanika Begije Smajić i Nebojše Vukanovića, nakon čega su uslijedile burne reakcije i drugih poslanika. 

Potpredsjenik NSRS Milan Petković, reagirao je na izjavu Smajić koja je nazvala "Vojsku RS genocidnom".

- Kolegica Smajić je danas rekla da je Vojska RS osuđena za genocid. Kolegice Smajić Vi se morate izvinuti Vojsci RS i svim građanima RS - rekao je Petković ističući da je Vojska RS oslobodilačka, slobodarska vojska koja nije osuđena.


Prima platu

- Ta Vojska RS čini i dan danas ove žalosne Oružane snage Bosne i Hercegovine. Ako je pojedinac činio zločin i za to odgovarao i ja ga prezirem i smatram da je to njegova lična sramota, ali nije to sramota Vojske RS kojoj je on možda pripadao - poručio je on. 

Kazao je da zahvalan svim časnim i čestitim vojnicima i pripadnicima Vojske RS koji su branili i stvorili RS.

-  I vi danas primate platu od ove RS. Pozivam vas kolegice da ne stvarate kolektivitet niti vojski, niti narodu. Očekujem Vaše izvinjenje - poručio je on. 

Poslanik SDS Milan Radović, rekao je Smajić kako glorifikacijom svojih žrtava i neuvažavanjem žrtava sa druge strane ne čini dobro ni svom narodu.


Izrazio žaljenje

- Mi nećemo dozvoliti da budemo minorni u Bosni i Hercegovini i to morate znati - istakao je Radović tvrdeći kako je i on nosio uniformu Vojske RS.

- Zamolio bih vas, kao i gospodin Petković, bar da povučete riječ, ako nećete da se izvinite - poručio je Radović ponavljajući kako je izjava Begije Smajić skandalozna upitavši je da li je to i mišljenje stranke iz koje dolazi.

Radović je istakao da mu je žao žrtava u Srebrenici.

- Kao čovjeku žao mi je svakoga ko je ubijen bez puške, zarobljen o bilo kome da se radi iskreno, ali sa druge strane ja nisam od vas čuo da Vi žalite naše žrtve u Kravici u Bratuncu kojih je bilo poprilično, krvavi Božić i tako dalje. Nije mi bila namjera da se vraćam nazad.

Poručio je da je Smajić u velikoj zabludi ako ne shvata da svi zajedno treba da gledaju naprijed i da pričaju o stvarnom životu, a ne onome što je bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.