OKONČANA SJEDNICA

Vlada FBIH usvojila veća sredstva za invalidnine i dobitnike najvećih ratnih priznanja

Uvode se u pravo supruge umrlih boraca sa područja RS-a i Brčko distrikta bez obzira na godine starosti

Okončana sjednica Vlade FBiH. AGENCIJE

S. Spahić

17.2.2022

Okončana je sjednica Vlade Federacije BiH. Na sjednici su utvrđene izmjene zakone iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a kojima se povećavaju naknade za lične i porodične invalidnine i naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja. 

- Zakonom o izmjenama Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji tretira poginule borce i šehide, njihove porodice osnovica će se povećavati pet posto. Otklonjeni su nedostaci kod supruga šehida i poginulih boraca koje su bez djece, kod djece bez oba roditelja i kod roditelja šehida čija su djeca bila oženjena - poručio je  pomoćnik ministra za boračka pitanja FBiH Mirza Terzo.

Izdvojena su i sredstva za paraplegičare.

-  Jedna od najbitnijih izmjena je uvođenje švicarske formule rasta naknada prema rastu BDP-a i potrošačkih cijena. Osnovica naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja povećava za 14 posto - rekao je.

Demobilisani borci će moći ostvariti pravo bez obzira na starost.

- Uvode se u pravo supruge umrlih boraca sa područja RS-a i Brčko distrikta bez obzira na godine starosti. Uvodi se u pravo i supruge umrlih demobilisani boraca sa navršenih 57 godina u Federaciji. Nadamo se da će kantoni prepoznati značaj i uvesti u pravo supruge umrlih demobilisanih boraca do 57 godina - zaključio je Terzo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.