POLITIČKI ANALITIČAR

Bajtal za "Avaz": Zaključci HNS-a su zaključci jednog čovjeka, cilj je formiranje trećeg entiteta

HNS kao udruženje građana, a zapravo druga stranka Dragan Čovića, je to jednoglasno usvojio, poručio je Bajtal

Esad Bajtal: Cilj je podjela BiH na tri dijela. AVAZ

Piše: S. Spahić

21.2.2022

Zaključke Hrvatskog narodnog sabora za portal "Avaza" je prokomentarisao ugledni bh. sociolog i filozof Esad Bajtal, a prema njegovim riječima, svrha HNS-a je da Dragan Čović utiče na ostale političke faktore, a cilj zaključaka je stvaranje trećeg entiteta.

- Zaključci Hrvatskog narodnog sabora su zaključci jednog čovjeka. HNS kao udruženje građana, a zapravo druga stranka Dragan Čovića, je to jednoglasno usvojio - poručio je Bajtal.



Cilj saradnje sa Dodikom je podjela BiH

On smatra da prema jednom od zaključaka se sprema formiranje trećeg entiteta.

- Da li će se to zvati Herceg-Bosna ili nekako drugačije, manje je važno. To smo mogli pretpostaviti i ranije, prilikom jednog od gostovanja Dragana Čovića u inostranstvu je on izgovorio da je za formiranje trećeg entiteta, što se moglo vidjeti i čuti na video snimcima, vjerovatno u nadi da to neće doći do naših prostora ili nije znao da se to snima. Tada smo mogli vidjeti da ovo sve što se radi je maska za ono što je krajnji cilj, a to je treći entitet - smatra Bajtal.

Kaže da je s ciljem stvaranja trećeg entiteta nastala saradnja sa Dodikom.

- Potpuno je jasno iz te potrebe, želje, htijenja, političkog plana razvaljivanja BiH na tri dijela, entiteta, slijedi ona saradnja sa Dodikom. Očigledne su uvezanost, koordinacija i vidi se da je to dio istog plana - poručio je Bajtal.


Zaboravljene su žrtve

Bajtal taj plan smatra paradoksalnim.

- Taj plan, u svojoj paradoksalnosti, najbolje se vidi kroz prizmu sljedećim činjenica: U odnosu Hrvatske i Srbije ništa ne štima, prisutne su stalne tenzije, nadmudrivanja, uvrede. Sa druge strane odnos Banja Luke i Zagreba je idealan, odnos zapadnog dijela Mostara i Beograda je idealan, nema ništa problematično u tom odnosu, jer se radi o zajedničkom planu razvaljivanja BiH. To se radi udruženo u četverouglu Beograd, Zagreb, Banja Luka i Mostar - navodi on.

U tom planu su, prema njegovim riječima, zaboravljene i žrtve.

- Činjenica je da u tom približavanju, u toj koordinaciji, nestaju i zaboravljaju se žrtve Vukovara i Jasenovca. Sve se to zaboravlja u ime višeg cilja razvaljivanja Bosne i Hercegovine - zaključio je Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.