OBJAVILI DEMANT

Saopćenje HDZ-a: Prešutjela se najvažnija činjenicu da je HDZ BiH predložio potporu rezolucijama UN-a i EP o osudi agresije na Ukrajinu

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) objavila je danas informaciju naslova: Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez zaključaka o Ukrajini

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. RSE

E. Ć.

4.3.2022

Iz HDZ-a BiH su se oglasili saopćenjem u kojem su objavili demant informacije o zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) objavila je danas informaciju naslova: Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez zaključaka o Ukrajini. Uz ostalo objavljena je manipulativna, zlonamjerna i iznimno štetna rečenica: „Zastupnici HDZ-a BiH bili su uglavnom suzdržani kada se glasalo o predloženim zaključcima“. 

Pri tome je Vaš dopisnik očito namjerno, jer se ne radi prvi put o takvome tendencijoznom odnosu, posve zanemario i prešutio prenijeti glavnu i najvažniju činjenicu s današnjeg zasjedanja – a to je da je klub HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH predložio da zastupnici usvoje zaključak kojim se prihvaćaju dviju rezolucija Opće skupštine UN-a i Europskog parlamenta te BiH jasno određuje prema agresiji u Ukrajini - navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.



Ignorisan stav hrvatskih stranaka

- Zaključak Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH kojega je predložila supredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto glasila je:

„Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. ožujka 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)), i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini te daje punu podršku institucijama Europske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini.“

Na kraju je taj zaključak usvojen i daje najveću snagu današnjem pokušaju Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se odredi prema agresiji na Ukrajinu. Umjesto da se takav stav hrvatskih stranaka istakne kao glavna stvar u vašoj vijesti, posve je ignoriran te je navedeno da je 'HDZ BiH glasovao uglavnom protiv zaključaka' čime se još jednom zlonamjerno, i to ne prvi put, Hrvati u BiH i njihove političke stranke nastoje posve lažno i gebelsovski etiketirati kao proruski orijentirani.

HDZ BiH osuđuje svaku ugrožavanje mira

Napominjemo, iako je i ovaj zaključak usvojen jednoglasno zaključak nije dobio potrebnu potporu jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, budući da srpski zastupnici iz tog entiteta nisu došli na sjednicu - dodaje se u saopćenju.

- Također, nakon što je prošao ovaj zaključak kod nazočnih zastupnika, zastupnici HDZ-a BiH i HNS-a su bili suzdržani kod drugih prijedloga, jer su se ponavljali jer su se ponavljali i nisu bili primjereni trenutku i uglavnom su bili neprovodivi.

Zastupnici Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH jasno su kazali da osuđuju svaku ugrozu mira, suosjećanje sa žrtvama i izrazili otvorenost za svaki vid pomoći. Također, istaknuto je na sjednici, od strane kluba, da Bosna i Hercegovina kao zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, treba biti jasna i jedinstvena u stavu da kroz zaključke Zastupničkog doma PS BiH podržavaju Rezoluciju Europskog parlamenta i Ujedinjenih naroda dajući punu potporu institucijama EU u njihovim aktivnostima odgovora na rusku invaziju prema Ukrajini.

Ključ za očuvanje mira i stabilnosti upravo leži u dijalogu, smirivanju napetosti i agresivne retorike, sve ostalo samo može biti kontraproduktivno - istaknuto je iz Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.