DIETMAR KOSTER

Evropski parlamentarac: Dodik koristi rat u Ukrajini kako bi unapređivao svoje proruske politike

Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, poručio je Koster

Dietmar Koster. Twitter

E. Ć. / Fena

9.3.2022

U Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegove pristalice bojkotiraju državne institucije, izjavio je na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta parlamentarac Dietmar Koster. On je podsjetio da oni rade na neustavnom prebacivanju ovlasti na Republiku Srpsku, napominjući da će to dovesti do uništavanje cjelovitosti države.

- Dodik odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. On se zalaže za navodni neutralni stav što ne znači ništa drugo nego da se slaže s Putinovim ratom. Dodik koristi rat u Ukrajini kako bi unapređivao svoje proruske politike i kako bi uzrokovao raspad BiH - kazao je Koster.

Koster je kazao da je očigledno da Dodik sarađuje s Moskovom da bi destabilizirao BiH.

- Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercego Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U ovo vine. U ovom smislu, EU mora podržavati civilno društvo više nego što je to dosad radila - zaključio je Köster u svom govoru pred Evropskim parlamentom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.