STAVOVI

Akademik Slavo Kukić za "Avaz": Izetbegoviću i Čoviću odgovara status quo

Što se mene tiče, bolje da nije usvojeno ništa nego rješenje koje bi značilo novi uteg o vratu BiH i njenih građana, kaže Kukić

Kukić: Prašina u oči narodu. Avaz

Piše: A. Bajramović

24.3.2022

I prije početka sarajevske runde pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, akademik Slavo Kukić nije vjerovao u mogućnost dogovora predsjednika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. 

U sedlu vlasti

U izjavi za „Avaz“ on naglašava da niti jednom od njih nije stalo do kompromisa i dogovora.

- Obojici odgovara jedino status quo koji im jamči i dalje održavanje u sedlu vlasti i moći, ali i, što je još važnije, sigurnost da se koliko sutra, u slučaju da izgube vlast, nađu na udaru pravne države zbog onoga što su, oni i njihov interesno-politički krug, činili prethodnih dvadesetak godina i zbog čega se, svugdje gdje pravna država funkcionira, završava na istom mjestu – u zatvoru – dodaje Kukić.

Kaže da je to konstanta koja karakterizira sve dosadašnje „pokušaje“ traganja za rješenjem kojim bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

- Sve ostalo je bacanje prašine u oči narodu. I nakon sarajevskih pregovora može se čuti kako bi usvajanje rješenja koje nudi onaj drugi značilo udar na vlastiti narod i korak prema njegovoj eliminaciji kao subjekta bh stvarnosti. Zar to ne potvrđuju izjave i Čovića i Izetbegovića nakon fijaska sarajevskih razgovora, uz dodatak da nam je svima zajedno nakon njih sve manje jasno o čemu se u uredima EU tačno razgovaralo. Jedan tvrdi jedno, drugi sasvim drugo – ističe Kukić.

Prijetnje blokadama

Podsjeća da je elektorski model glasanja za članove Predsjedništva BiH dogovoren u Neumu i da su se građanske partije usprotivile asimetričnim rješenjima i nejednakoj vrijednosti glasa u FBiH, kojim bi se na mala vrata uveo treći entitet. Zbog toga su i eliminirane iz nastavka razgovora u Sarajevu.

- Što se mene tiče, bolje da nije usvojeno ništa nego rješenje koje bi značilo novi uteg o vratu BiH i njenih građana. Po postojećem zakonu su održani i zadnji i predzadnji izbori, i niko ih nije ocijenio ni neustavnim ni nezakonitim. A, vjerovali ili ne, održat će se i oktobarski i na njima će, uz sve prijetnje ovih dana, sudjelovati i HDZ i Dragan Čović osobno koji ima samo jedan razlog da ih bojkotira a stotinu njih da to ne učini. On je toliko pametan da rizik bojkota izbora, još manje blokade, neće pretpostaviti participaciji i jahanju na leđima i BiH i Hrvata. Građani mog biti spokojni. prijetnje blokadama i bojkotom su samo u funkciji nove homogenizacije i ništa više – ističe Slavo Kukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.