AVAZ NA LICU MJESTA

Protest radnika BHRT-a: Je li vas stid?!

Od direktora tražimo da hitno počnu rješavati pitanja koja nisu vezana ta finansijsku situaciju i da se konačno pristupi kolektivnom ugovoru, poručio je Smital

Piše: A. Kukić

28.3.2022

Radnici BHRT-a započeli sa protestom. A. Kukić

Obespravljeni radnici BHRT-a započeli su sa protestom na prvom spratu RTV doma. Radnicima kasne plate, a BHRT je doveden na rub propasti. 

Radnici, ali i bh. građani negoduju jer se radi o javnom servisu, glasu javnosti. 

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

Damir Smital. A. Kukić

Damir Smital predsjednik Sindikata samostalnih radnika BHRT-a poručio je da je BiH osuđena na nesposobne političare kojima su najbitnije njihove fotelje.

- Neću se obraćati onim politikama koje javno pozivaju na gašenje javnog servisa BiH i miniranje zgrade RTV doma, nema svrhe. To bi bilo isto kao kad bi Ukrajinci tražili pomoć od Rusije. Ne, neću se obraćati ni lažnim promicateljima EU vrijednosti koji u Parlamentu BiH pozivaju građane da krše Zakon i ne plaćaju RTV taksu. Danas želim da se obratim onima kojima su puna usta BiH. Dame i gospodo, je li vas stid što propada javni servis BiH, je li vas stid što iz svojih udobnih fotelja tri godine mandata niste prstom mrdnuli da se riješi pitanje finansiranja jedne institucije – pitao je Smital.

Dodao je kako radnici traže da se hitno odblokira račun, te da se izmijeni Zakon o RTV sistemu.

- Ne možete nas lagati o nemogućnosti brzog rješenja. Izmjene Zakona se mogu uraditi po hitnoj proceduri jer nisu potrebne velike izmjene. Ukoliko ne poduzmete nista, niste bolji od onih kojima se danas ne obraćamo, možda ste i gori – poručio je Smital.

Dugogodišnji uposlenik, sada penzioner, predsjednik udruženja BH novinari Marko Divković. Rekao je da su na istom mjestu 92. održali protesni skup jer su htjeli podijeliti BHRT na tri nacionalne linije.

- Zašto parlament ne čini nista, neće jer im ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njenih građana. Ova medijska kuća je preživjela ratne strahote, neke od politika vam to nisu zaboravile i ovoj medijskoj kući uzeli za zlo. Imate podršku Udruženja BH novinari jer ste sačuvali dostojanstvo profesije - rekao je Divković.

Marko Divković. A. Kukić

Dugogodišnji uposlenik, sada penzioner Marko Divković je podsjetio da se 1992. godine na istom mjestu održao protestni skup, jer su htjeli podijeliti BHRT na tri nacionalne linije.

- 1992- godine na istom mjestu održao se protestni skup, jer su htjeli podijeliti BHRT na tri nacionalne linije. Zašto parlament ne čini ništa, neće jer im ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njenih građana. 

Ova medijska kuća je preživjela ratne strahote, neke od politika vam to nisu zaboravile i ovoj medijskoj kući uzeli za zlo. Imate podršku Udruženja BH novinari jer ste sačuvali dostojanstvo profesije - poručio je Divković.


Dino Mustafić. A. Kukić

Reditelj Dino Mustafić rekao je da je došao kako bi pružio podršku.

Politički pritisak na ovu kuću traje duže od 20 godina. Kada ne mogu da ovladaju medijem onda mu presuđuju šutnjom u parlamentarnim klupama. Oni se našim novcem ponašaju kao neprikosnoveni vlasnici jer žele da opstanu sluganski mediji, entitetski i lokalni. Iza ove kuće je velika zaostavština koja je ispisala našu zajednicu kolektivnu historiju. Ovdje smo naučili da postoje samo dobri novinari, snimatelji, arhivari, a nikada nisu bili važni Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, bili su važni samo profesorionalci. Crni ekran sa ove televizije ne smije biti nikada pušten, on bi anticipirao i crne dane za državu - rekao je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.