Tradicionalno tursko jelo, Sahan kofte predstavljaju pravi užitak za sve ljubitelje mesa. Sa mesnim kuglicama u paradajz sosu, oduševljavaju svakoga svojim okusom. Idealne su za iftar.
PREPORUKE
Sa mesnim kuglicama u paradajz sosu, oduševljavaju svakoga svojim okusom
Preporuka za iftar. Avaz
Tradicionalno tursko jelo, Sahan kofte predstavljaju pravi užitak za sve ljubitelje mesa. Sa mesnim kuglicama u paradajz sosu, oduševljavaju svakoga svojim okusom. Idealne su za iftar.
Za sahan kofte vam je potrebno: 3 komada krompira, srednje velicine, 1 paprika, 1 crveni luk, so. Okruglice: 650 g mljevenog mesa, 2/3 – 1 šoljica prezle ili starijeg hljeba, 2 luka, 4-5 čehni bijelog luka, 4-5 kašika peršuna, 3 kašike mint / menta ( svjezi ili suhi), 1 kašika mljevene paprike, 2 kašićice kumina, 1 kašićica bibera, 1 i po – 2 kašićice soli. Za umak: 800g (2 konzerve) nasjeckanog paradajza – pelati, 1 puna kašika origana, 500-700 ml pilece juhe (kocka), 1-2 kašićica chilli u prahu ili ljuskice, 1 kašićica cimet, 2 kašićice šećer, 1/2 kašićice bibera, 1/2 -1 kašićica so, maslinovo ulje
Priprema:
1. Krompir oguliti i narezati nakriške malo manje od 1cm debljine. Posoliti. Na ulju poprziti svaku stranu da pozuti. Ne treba biti skroz przeno jer ce se kuhanje dovrsiti u rerni. Krompir ocijediti od ulja i ostaviti na toplom.
2. Kofte: U veću zdjelu dodati meso. Luk i bijeli luk izmiksati u mikseru. Nemojte dodati nasjeckano, važno je da se luk izmiksa u smjesu zbog okusa i teksture.
Sve sastojke za okruglice pomiješati sa mesom i dobro izraditi smjesu sa rukom, mijesiti meso oko 5 minuta.
3. Oblikovati okruglice tako da se najprije lagano istrljaju između dlanova da meso postane kompaktno i onda oblikuje. Kad su gotove pokriti ih plastičnom folijom da malo odstoje, barem 15-20 minuta. U dubljoj tavi zagrijati ulje i dodati nasjeckane paradajze ili pelate. Dodati sve ostale sastojke za umak i malo prokuhati, dovoljno je oko 5 minuta.
4. U veću tavu za pecenje dodati malo ulja i premazati. Zatim poslagati poprženi krompir. Na to staviti okruglice. Narezati papriku i crevni luk na manje komade i pobacati preko okruglica.,Zalijevati sa umakom od paradajza. Staviti da se peće nepokriveno u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni – 30 minuta.
Zasladite se ružicama. Za njihovu pripremu potrebno vam je: 1 paket jufke, 150 g putera, 50 ml ulja, 500 g oraha. Agda: 4 čaše šećera, 4,5 čaše vode.
Priprema:
1. Prvo staviti agdu da se kuha.
2. Otopiti puter i pomiješati ga s uljem. Jedan list jufke namazati puterom, prekriti drugim listom, opet namazati puterom, posuti orasima pa staviti treći list jufke, isto namazati puterom i posuti orasima.
2. Smotati u rolat, isjeći na željenu veličinu i redati u tepsiju. Kad ste sve završili, svaki komad premazati ostatkom putera i staviti da se peče na 180 stepeni dok ne dobije boju.
3. Vruće ružice preliti hladnom agdom i ostaviti da upiju.
KOS-OVSKE RATNE PODVALE