REAGIRANJE

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Sankcije protiv svih koji podrivaju institucije i sigurnost države BiH

To je ono što će zasigurno podstaći i ostale evropske države da što prije donesu slične odluke, te tako spriječe rušilački pohod Dodika, ali i širenje negativnog ruskog utjecaja u BiH i regionu – kazao nam je Kožljak

Kožljak: Ostvaruju se najave. Avaz

Piše: A. Bajramović

11.4.2022

Sankcije koje je danas Velika Britanija uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, a SAD Asimu Sarajliću i Gordani Tadić, najdirektnije je potvrđen kurs međunarodne zajednice po pitanju budućeg odnosa prema BiH, kazao je za portal "Avaza" šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch Alija Kožljak. 

Djeluju u interesu Putina

Profesor Kožljak “Avazu” se javio iz Njujorka, gdje sa studentima prisustvuje konferenciji Model UN i sastaje se sa brojnim ličnostima, američkim diplomatama i predstavnicima bh zajednice.

- Iako građani BiH s pravom očekuju brže djelovanje međunarodne zajednice, ipak se ostvaruju ranije najave i uvode se sankcije protiv svih onih koji podrivaju institucije BiH, a time sigurnost i stabilnost države, pa i cijelog regiona. Posebnu pažnju bih skrenuo na obrazloženje sankcija, gdje pored toga što su Dodik i Cvijanović označeni da podrivaju mir u BiH, oni se direktno dovode i u kontekst djelovanja u interesu Putina u ovom regionu. To je ono što će zasigurno podstaći i ostale evropske države da što prije donesu slične odluke, te tako spriječe rušilački pohod Dodika, ali i širenje negativnog ruskog utjecaja u BiH i regionu – kazao nam je Kožljak.

On očekuje da će se Njemačka vrlo brzo pridružiti ovim sankcijama, iako su one od strane te države neformalno već uvedene Dodiku i njegovom režimu. Sankcije će uvoditi i ostale države EU, čime bi se potvrdilo i demonstriralo jedinstvo Zapada i oko vrlo važnog regionalnog pitanja, kao što je evropska budućnost BiH.


Poziv Visokom predstavniku

- Bez obzira što Dodik u svojim reakcijama umanjuje značaj sankcija, njegov neprimjereni riječnik i primitivizam u odnosu naspram britanskog ambasadora u BiH odaje stvarnu snagu sankcija, koje će itekako osjetiti kako Dodik, tako i cjelokupna mreža njegovih pomagača. Nažalost, sankcije već osjećaju i građani BiH, a posebno entiteta RS. Međutim, konačno i građani trebaju da se jasno odluče o svojoj sudbini, o budućnosti svoje djece, te se ograde od onih koji ugrožavaju ne samo stabilnost države, nego i opstanak mladih generacija, koje su ovakve politike i neodgovorna ponašanja prisilili da napuste državu – ističe Kožljak.

Kožljak dodaje da će sankcije Velike Britanije i SAD dati vjetar u leđa i Visokom predstavniku u BiH, koji u ovom presudnom momentu treba hitno da reagira, zbog ukupnog destruktivnog djelovanja Dodika i njegovih saradnika, a posebno zbog najavljenog prenosa nadležnosti i namjere da razvlaste državu BiH.

- Gospodine Šmit, ovo vam je direktan signal da neodložno iskoristite svoje ovlasti, te spriječite protuustavno djelovanje Dodika i saradnika – poručuje profesor Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.