ZNATNO MANJE UKRADENIH

Sarajlije masovno gube registarske tablice

Do maja 2022. godine ukradeno 13 registarskih oznaka

Gubitak ili krađu potrebno je prijaviti u roku od tri dana. Arhiv

Piše: A. K.

5.6.2022

Da je kriminal vezan za automobile već godinama jedna od najunosnijih aktivnosti, nije nikakva nepoznanica. Osim krađe automobila, primjetna je i pojava krađe registarskih tablica. Najčešće se traži novčani otkup, dok veći problem svakako predstavlja činjenje saobraćajnih prekršaja s ukradenim tablicama.



U 2021. godini 476 izgubljenih

Međutim, u BiH registarske tablice se češće gube nego što se kradu, a u Kantonu Sarajevo je taj problem naročito izražen.

Prema podacima MUP-a KS, Sarajlije masovno gube registarske tablice. Tako su građani ovog kantona tokom 2021. godine izgubili 476 registarskih tablica, a za nepunih prvih pet mjeseci ove godine taj broj iznosi 129.

- U 2021. godini prijavljena je krađa 44 registarske tablice, a jedna je uništena paljevinom. Do maja 2022. godine ukradeno je 13 registarskih tablica - pokazuju podaci MUP-a KS koji su dostavljeni „Avazu“.


Zakonska procedura

Objasnili su nam kakva je zakonska procedura u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja registarskih tablica.

Naime, vlasnik vozila je dužan u roku od tri dana prijaviti gubitak, krađu ili oštećenje registarskih tablica i podnijeti zahtjev za izdavanje novih. Uz zahtjev je potrebno priložiti i potvrdu nadležnog tijela unutrašnjih poslova o prijavi krađe ili gubitka tablica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.