ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik nakon sastanka s Putinom: Rusija ne napušta svoje prijatelje

Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju - tvrdi Dodik

Dodik i Putin. orumspb2022.tassphoto.com

Piše: D. H.

18.6.2022

Nakon što se u Sankt Peterburgu sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik oglasio se na svom Twitteru profilu o ovom susretu. Dodik je naveo da se nastavljaju svi projekti koji su dogovoreni s Rusijom.

- Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Putinom u St. Petersburg. Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH - napisao je Dodik.


Susret Dodika s Putinom. Arhiv

Dodik je naglasio da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Naš prijedlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika neće podržati i da to vide kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja. Ponovo sam obavijestio predsjednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat - tvrdi Dodik.

Dodik je naveo kako u septembru s Putinom ima novi sastanak da bi vidjeli kako teku dogovoreni projekti.

- Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade. Nastavljamo dobru saradnju Srpske i St, Petersburga. U planu je organizacija zajedničkog foruma, a naše dobre veze jačamo i u obrazovanju, slanjem naših najboljih maturanata u St. Petersburg. Veliko hvala Aleksandru Beglovu i na pomoći ljekara iz Sankt Peterburga UKC-u - napisao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.