SARAJEVO

Obilježena godišnjica masakra u ulici Bakarevića u kojem je poginulo sedmero djece

Poginulo je sedmero djece: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić

A. Č.

26.6.2022

Brojne delegacije položile cvijeće. VLADA KS

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjestu pogibije sedmero djece u ulici Bakarevića kod broja 5 (MZ Bistrik) u masakru koji je počinila Vojska Republike Srpske prije 29 godina.

Tog 26. juna 1993. godine u 20.45 sati, uslijed dejstva granate, poginulo je sedmero djece: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

Osim porodica ubijene djece i delegacije KS, današnjem obilježavanju prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS...


Prekinuta mladost

U ime Kantona Kantona Sarajevo prisutnima se danas obratio Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra privrede za Sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je podsjetio da je prije 29 godina granata sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske prekinula je dječiju igru, prekinula je djetinjstvo za sedam naših malih sugrađana.

- Sedmero djece je ubijeno. Patnju njihovih roditelja niko ne može zamisliti, niti razumjeti njihov bol. Roditeljima upućujem duboko i iskreno ljudsko saosjećanje zbog nenadoknadivog gubitka - naveo je, između ostalog, Starogorčić.

Kako je dodao, govorit ćemo ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, jer je potrebno stalno podsjećati kako se takvi gnusni zločini ne bi ponovili ni ovdje niti nigdje na svijetu.

- S toga, treba se podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani uglavnom bez hrane, vode, el. energije i plina... a i pored takvih neljudskih uslova života su bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem kojim su ubili preko 12 hiljada gradana Sarajeva - kazao je Starogorčić.


Stanislav Galić osuđen na doživotnu robiju

Prema njegovim riječima, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju bin adekvatno kažnjeni - zaključio je Starogorčić.

Za zločine počinjene u Sarajevu Medunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja granatiranja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.