DJELUJE MU NEOZBILJNO

Dodik nakon odluke Ustavnog suda BiH: To je svaštarska institucija

Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv RS, odmah imaju pravo na sve, rekao je Dodik novinarima u Doboju

H. J. I.

27.6.2022

Dodik je rekao da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH. Screenshot

RS ide svojim putem i nastavit će da radi ono što misli da je najbolje za nju. Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatraju da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je danas Ustavni sud BiH donio odluku kojom ukida odredbe Dekleracije o ustavnim principima NSRS, a koje se tiču "prenosa nadležnosti" sa države na entitet.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja.

- Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv RS, odmah imaju pravo na sve - rekao je Dodik novinarima u Doboju.


Dodik je rekao da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH utvrđuje da postoji spor u vezi s aktima koje je donijala NSRS i to tačke 17, 18, 19 i 20 Dekleracije o ustavnim principima od 10. decembra 2021. godine, tač. 4. i 5. Zaključak u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH, Zaključak u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u bolasti odbrane i sigurnosti, Zaključak u vezi informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.