LINIJA OTPORA

Superhik u državnoj skupštini

Teško da će Sidranove riječi i osuda probuditi savjest ili izazvati nelagodu kod ijednog od onih pohlepnih bešćutnika koji su glasali za svoje više plaće

Izetbegović, Dodik, Čović: Ne pada im na pamet da se solidariziraju sa siromašnim narodom. Agencije

Piše: Fadil Mandal

4.7.2022

Neko je na društvenim mrežama već primijetio - naši državni parlamentarci ponašaju se poput slavnog antijunaka Superhika.

Superhik, pravim imenom Ezekijel Bluff, glavni je i jedan od najpoznatijih negativaca kultnog italijanskog stripa “Alan Ford”. On je čista suprotnost od, naprimjer, Robina Huda, jer krade od siromašnih da bi dao bogatima.


Đon obraz

Priznat ćete, nema bolje usporedbe i ubojitijeg komentara na sramotnu odluku vladajuće većine u Parlamentarnoj skupštini BiH da za čitavih 500 (i više) maraka povećaju svoje ionako ogromne plaće.

Ostat će zapisano, a na biračima koji u oktobru izlaze na izbore je da dobro zapamte, da su gospoda zastupnici u Zastupničkom domu i delegati u Domu naroda iz SDA, HDZ-a, SNSD-a i Demokratske fronte, u jeku galopirajuće ekonomske krize, dvocifrene inflacije i divljanja cijena osnovnih životnih namirnica i energenata, digli ruku za svoj deblji džep, pokazujući tako čisti prezir prema kokuznoj većini naroda koja jedva sastavlja kraj s krajem.

Poznato je, primanja naših državnih parlamentaraca iznose između pet i sedam hiljada maraka i po tome su oni, potpuno nezasluženo, na prvom mjestu u regionu. S druge strane, prosječne plaće u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj znatno su više nego u BiH, koja je, prema zvaničnoj evropskoj statistici, druga u Evropi po siromaštvu.

U normalnoj zemlji ovi bi podaci bili znak za opću uzbunu, solidariziranje s onima koji nemaju dovoljno ili nemaju ništa te momentalno odricanje političara od finansijskih i svakih drugih privilegija, ali ne i u BiH. Ovdje, naime, izabrani zvaničnici u vlasti dokazano imaju đon obraz, a pod njihovu kapu mogu stati i puno gori primjeri bahatosti i besramlja od rasta njihovih primanja za iznos koji je veći od prosječne penzije koju primaju umirovljenici u Federaciji BiH i RS.


Tuđe pare

Dodatno poniženje i handrenje zdrave pameti izazivaju objašnjenja poput onog Bakira Izetbegovića, lidera SDA i delegata u Domu naroda BiH, koji kaže da će cijeli iznos povećanja od 500 (i više) maraka svaki mjesec davati u dobrotvorne svrhe. Dočekao ga je jedini ispravan odgovor - lahko se hadžijati i praviti socijalno osjetljiv tuđim parama, i to iz budžeta koji pune zaposleni građani, porezni obveznici.

Njegovi koalicioni partneri Milorad Dodik, Dragan Čović i Željko Komšić za sada šute, a ministar finansija, HDZ-ovac Vjekoslav Bevanda i DF-ov poslanik iz Tuzle Zlatan Begić bacaju narodu prašinu u oči jeftinim spinovima da je sve dogovoreno još u martu, odnosno da su istovremeno povećana i primanja državnih službenika i policajaca koji plaće primaju iz budžeta BiH.

Uglavnom, licemjerje i bezobrazluk preko svake granice. Toliki da se o svemu oglasio i ugledni akademik, veliki bh. pisac Abdulah Sidran.

- Da mi je otac rođeni podigao ruku da mu se plaća od 5.000 KM poveća za 500 - pljunuo bih ga u lice i odrekao preko novina - napisao je ogorčeni Sidran na svom Facebook profilu.

Teško, međutim, da će njegove riječi probuditi savjest ili izazvati nelagodu kod ijednog od onih pohlepnih bešćutnika iz Parlamentarne skupštine BiH. Naprotiv. Mogu oni i niže.


“Jedva čekam da nam DF objasni...”

Povećanje plaća državnih zastupnika i delegata komentirao je i ugledni sarajevski advokat Senad Bilić, poznat po britkom jeziku i spremnosti da javno i bez ustezanja iznese mišljenje o svim političarima, javnim ličnostima, događajima i pojavama u bh. društvu.

- Jedva čekam da nam DF objasni kako je ovo povećanje plata borba za državu, MAP, NATO, EU, građansku državu… - napisao je advokat Bilić u ironičnom stilu na svom FB profilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.