518 GLASOVA ZA

Bundestag odobrio: Njemački vojnici stižu u BiH i ostaju 12 mjeseci

Također su predviđena i dva tima za vezu i posmatranje, koji će razmjenjivati ​​informacije sa stanovništvom i doprinijeti stvaranju slike situacije za izvođenje operacija

Njemački Bundestag usvojio odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u BiH. Agencije

Piše: N. Aj.

8.7.2022

Njemački Bundestag danas je usvojio odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini.

Oni će ovdje boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea, a njihov mandat će trajati dvanaest mjeseci, odnosno završit će 30. juna 2023. godine.

Planirano je da njemački vojnici budu raspoređeni u štab u Sarajevu i, između ostalog, podržavaju koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH.

Također su predviđena i dva tima za vezu i posmatranje, koji će razmjenjivati ​​informacije sa stanovništvom i doprinijeti stvaranju slike situacije za izvođenje operacija.

Ovu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana, a odluka je donesena na osnovu zahtjeva njemačke vlade koja je procijenila kako bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinio miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine - navodi se u odluci.

Istaknuto je da njemačka vlada, i nakon 30 godina, ima veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu - poručeno je.

Prethodno je Bundestag usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti" unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.