ALIS NDERITU

Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju negiranja genocida stigla u Fabriku akumulatora

Podsjećamo, Nderitu je govorila jučer na Međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice gdje je istakla važnost Majki Srebrenice u odgajanju novih generacija

Reporteri Dnevnog avaza

11.7.2022

Sa lica mjesta. Avaz

Zamjenica generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alis Nderitu (Alice), koja predvodi delegaciju UN-a stigla je u Potočare u Fabriku akumulatora.

Podsjećamo, Nderitu je govorila jučer na Međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice gdje je istakla važnost Majki Srebrenice u odgajanju novih generacija koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine.

Danas će kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak biti ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.