PREKO 200 UČESNIKA

Just Transition Forum u Sarajevu: Naglašena važnost ambicioznih ciljeva za energiju i klimu do 2030.

Tranzicija čiste energije treba da se fokusira na fer odnose, poslove i osnaživanje dobrobiti građana, rekao je Nermin Džindić

A. K.

12.7.2022

Sa današnjeg foruma - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Preko 200 učesnika se danas okupilo na Just Transition Forum u Sarajevu kako bi diskutovali o najboljim načinima da Ugovorne strane Energy Community (Energetske zajednice) prihvate pravednu tranziciju energije uz fer i inkluzivnu klimatsku i energetsku politiku, navodi se u saopćenju za javnost. 

Forum je naglasio važnost ambicioznih i vjerodostojnih ciljeva za energiju i klimu do 2030, uz podršku Nacionalnih planova za energiju i klimu koji bi doveli do dugoročnih ciljeva politike, na osnovu konsultacija i angažmana sudionika u pripremi planova. Forum je okupio predstavnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlada Ugovornih strana Energetske zajednice, visoke zvaničnike kao i predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, mlade generacije, međunarodnih organizacija, i sindikata.


Inkluzivan proces

Otvarajući Forum, Artur Lorkovski (Lorkowski), direktor sekretarijata Energy Community, je rekao: 

- Proces učešća, uključujući širok dijapazon sudionika, mora biti u središtu pravedne tranzicije do neutralne klimatske ekonomije do 2050. Današnji događaj s mnoštvom sudionika povećaće momentum za prihvatanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030 za Energy Community i Ugovornih strana do kraja ove godine.

Uvodne riječi dali su Zorana Mihajlović, zamjenica premijera i ministrica rudarstva i energije Srbije i Clara de la Torre, zamjenica generalnog direktora, DG Clima, Evropske komisije. Prvi panel označio je intervencije ministara, zamjenika ministara i državnih sekretara Ugovornih strana zavisnih od uglja – Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.

Govoreći na ovom visokorangiranom panelu Petar Đokić, ministar energije i rudarstva Republike Srpske je rekao:

 - Tranzicija energije zahtijeva inkluzivan proces s obzirom na potrebe lokalnih zajednica, posebno u regijama uglja koje će najviše pogoditi tranzicija energije. Današnji Just Transition Forum nudi savršenu priliku da se okupe svi relevantni sudionici kako bi prodiskutovali o izazovima i mogućnostima koji su pred nama.


Prevazilaženje izazova

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, rekao je: 

- Tranzicija čiste energije treba da se fokusira na fer odnose, poslove i osnaživanje dobrobiti građana. Treba da radimo zajedno sa partnerima Energy Community kako bi se ubrzala pravedna tranzicija energije zacrtavajući politike klime i energije koje su direktno za korist građana. Osnovno je angažovati se sa svim sudionicima kako bi se izgradilo povjerenje i sigurnost u procesu tranzicije energije.

Predstavnica civilnog društva i predsjedavajuća visoko rangiranog panela Chiara Martinelli, CAN EUROPE, naglasila je: 

- Samo kao partneri možemo se posvetiti problemima klimatskih promjena, energetske nesigurnosti i gubitka bio-diverziteta, ka stvaranju budućnosti bez fosilnih goriva. Evropska udruženja civilnog društva su snalažljiva i motivisana da obezbijede djelotvorno provođenje mape puta za dekarbonizaciju. U vezi s tim, evropski politički lideri i kreatori politika treba da osiguraju da proces bude transparentan, otvoren za učešće, sa akcionim planovima koji su vjerodostojni, vremenski određeni i uključivi..

Učesnici Foruma naglasili su podršku potrebnu da se prevaziđu ključni socio-ekonomski izazovi s kojima se suočavaju regije uglja u tranziciji, uključujući olakšanje prekvalifikacija i mogućnosti zaposlenja, omogućujući pristup čistoj i pristupačnoj energiji, poboljšanje uvjeta ulaganja u čiste tehnologije i unapređenje istraživanja i inovacija. Na osnovu javne ankete o pravednoj tranziciji koju su zajednički lansirali World Bank i Energy Community i zacrtali uz podršku CSO, Forum je diskutovao o tome kako najbolje angažovati građane koji žive u regijama uglja, pozivajući na mobilisanje privatnih i javnih finansija i njihovu transparentnu namjenu.


Smanjenje zagađivanja

Forum je naglasio hitnu potrebu za smanjenjem zagađivanja zraka iz raznih izvora energije, počev od termoelektrana do grijanja u kućanstvima. Ogroman napredak postignut je pomoću Inicijative Energy Community za čist zrak (CARI) koja pomaže 12 opština u planiranju i implementiranju lokalnih akcionih planova za kvalitet zraka.

Just Transition Forum je inicijativa Energy Community Secretariat-a. Forum 2022 je organizovan u saradnji sa Balkan Green Foundation, CEE Bankwatch Network i Climate Action Network (CAN) Europe, a domaćin je elektrodistribucija Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.