GRADSKO VIJEĆE

"Protjerane" ustaše , prijedlog opozicije da umjesto fra Laste Mostar dobije ulicu ženske solidarnosti nije prošao

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o promjeni naziva šest ulica koje su više od četvrt stoljeća nosile imena ustaških zločinaca

Sa sjednice: Ekipa iz "endehazije" prošlost. Avaz

Piše: E. Trako

14.7.2022

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o promjeni naziva šest ulica koje su više od četvrt stoljeća nosile imena ustaških zločinaca.

Sa 25 glasova „za“ i 8 suzdržanih usvojen je prijedlog Komisije, u čijem su sastavu bili gradonačelnik, Mario Kordić, predsjednik GV-a , Salem Marić te predsjednici klubova Bošnjaka, Hrvata i Srba, Zlatko Guzin, Vlatko Marinović i Velibor Milivojević.

Svojevrsni pritisak

Oni su pod svojevrsnim pritiskom zvaničnika međunarodne zajednice, dogovorili da se „ukradenom“ dijelu ulice Mile Budaka vrati naziv po Aleksi Šantiću, a da se ulica Vokića i Lorkovića zamijeni imenom Tina Ujevića.

Ulica Đure Spuževića ponijet će  ime Ismeta Ice Voljevice, a umjesto Jure Francetića Mostar će imati Humsku ulicu, dok će ona tabornika Ive Zelenike biti preimenovana u Ciglana ulicu. Ulica Rafaela Bobana bit će nazvana po fra Ljudevitu Lasti.

Zanimljivo, vijećnik SDA, Ibro Husnić, također, rekao je da nije zadovoljan prijedlogom Komisije te naglasio da je puno više kompromisa očekivao od Kluba Hrvata. Također, rekao je da bi volio da se uvaži prijedlog opozicije kako bi odluka bila donesena jednoglasno.

Zajednički prijedlog HRS, SDP, PMP i Naše stranke

Potom je data pauza nakon koje je opozicija, SDP, HRS, PMP i Naša stranka, zajednički iznijela svoje amandmane, a koje je pročitala Irma Baralija iz Naše stranke.

- Svako od nas se odrekao svojih prijedloga i pokušali smo naći kompromis i sveli smo prijedlog na najmanji zajednički sadržilac. Predlažemo da se ne glasa u paketu već pojedinačno za svaki od amandmana - rekla je Baralija.

Njihov prijedlog je da se ulica Ive Zelenike preimenuje u ulicu Mate Zelenike, nije prošao, kao što ni onaj da ulica Rafaela Bobana umjesto fra Laste dobije naziv ulica ženske solidarnosti nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog je glasalo 25 vijećnika, 11 ih je bilo suzdržanih, a pet protiv.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.