PREDSJEDNIK FBIH

Čavara: Šmit prijeti hrvatskom narodu, dok nekome želi omogućiti da islamizira BiH

Toliko je bijesa i mržnje iskazano prema hrvatskom narodu zato što želi da ima svoje legitimne predstavnike, kazao je

Čavara: Razočaran što niko od eđunarodnih dužnosnika nije osudio izljeve mržnje prema Hrvatima na prosvjedima koji su prethodili Šmitovoj odluci. Screenshot

E. Ć.

3.8.2022

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prokomentirao je odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o nedavnom nametanju tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona, a istovremenom izbjegavanju nametanja rješenja kojima bi se osiguralo da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike. 


Izlijev mržnje prema Hrvatima

Čavara je naveo da je razočaran što niko od međunarodnih dužnosnika nije osudio izljeve mržnje prema Hrvatima na prosvjedima koji su prethodili Šmitovoj odluci.

- Da se ne radi o ozbiljnim stvarima bilo bi veoma smiješno. Donijeti izmjene Izbornog zakona u smislu da nezakonito izborno povjerenstvo koje je politički organizirano od strane SDA ima mogućnost kažnjavati koga hoće u izborno vrijeme, ne oduzeti njima legitimitet i ono što rade je jasno apsurdno.

S druge strane da podleći takvom pritisku, pokazati takav strah od rulje na cesti je apsurdno u smislu da neko želi dobro Bosni i Hercegovini, a za to imaju i mehanizama, a trebali bi imati i snage kao institucije, međutim apsolutno su pokazali da su se prestrašili, prvenstveno visoki predstavnik Šmit - rekao je Čavara za RTV HB.


Šmit prijeti hrvatskom narodu

Čavara je naveo kako je Šmit, umjesto da poništi sve izmjene Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma koje su uradili visoki predstavnici, on je prijetio hrvatskom narodu.

- Narodu koji se najviše bori za Vašingtonski i Dejtonski sporazum, za evropske vrijednosti, evropske i NATO integracije. Iz tog razloga je apsurdno i smiješno. Međutim, radi se o vrlo ozbiljnim stvarima. Radi se o tome da neko želi omogućiti da se BiH islamizira, a to jasno pokazuju sve bošnjačke stranke, sve stranke koje su prosvjedovale.

Toliko je bijesa i mržnje iskazano prema hrvatskom narodu zato što želi da ima svoje legitimne predstavnike - izjavio je Čavara za RTV HB.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.